- De sa de søkte fred og ro

Ordføreren i landsbyen hvor Vikernes bodde var på besøk hos familien for ett år siden.

TIDLIGERE DOMFELT: Varg Vikernes sonet 16 år i fengsel for kirkebranner og drap, og er en selverklært rasist. Foto: Ingun Mæhlum
TIDLIGERE DOMFELT: Varg Vikernes sonet 16 år i fengsel for kirkebranner og drap, og er en selverklært rasist. Foto: Ingun MæhlumVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Siden da har jeg sett lite til familien, sier Jean-Claude Chauffour.

Han har vært folkevalgt i Salon-La-Tour i 36 år og sier han kjenner stedet og de fleste inbyggerne godt. Men Vikernes og familien kjente han ikke.

- Siden de kom til oss for omlag ett år siden har de holdt seg for seg selv i huset sitt. De kommuniserer ikke mye med andre folk i landsbyen og har aldri gjort forsøk på å integrere seg blant folk i landsbyen, sier han.

Han avviser at Vikernes skal ha deltatt i et lokalt metal-band, slik en lokalavis i området meldte tirsdag.

- Familien deltok ikke i lokalsamfunnet overhodet, sier han.

På hjemmebesøk Ordføreren dro selv til huset for å ønske familien velkommen da de først kom til landsbyen.

- Jeg var der i en halvtimes tid. Jeg snakket mye med kona, men ikke så mye med mannen fordi han ikke snakka så godt fransk. Vi snakka om alt og ingenting, om dagliglivet og om landsbyen og om barna, sier Chauffour.

Ordføreren skulle ønske den nye familien velkommen, men hadde også en annen agenda for besøket:
 
- To av barna er gamle nok til å begynne på skolen. I landsbyen trenger vi alle barna vi kan få på skolen, for å redde skolene våre, derfor ville jeg høre med dem hvorfor de ikke ville ha barna sine på skolen. Jeg syntes det var rart. 

- Kvinnen i huset sa at hun tenkte på å skrive barna inn på skolen, også snakket vi ikke særlig mer om det, sier han.

- Spurte du hvorfor de valgte å bosette seg akkurat i deres landsby?

- Ja, de sa noe sånt som at de ønsket å komme seg bort fra byen og at de ville ha fred og ro for barnas del. De søkte ro, sier Chauffour.

Ordføreren mater dyrene Ordføreren i den lille landsbyen tar også et spesielt oppdrag for Vikernes, forteller han til Dagbladet. I dagene fremover blir det nemlig ordføreren selv, sammen med en kommunalt ansatt, som skal dra til huset hvor Vikernes bodde for å sørge for familiens dyr mens de er borte.

- Familien har to hunder, 5-6 høner og mange kaniner. Jeg skal ta meg av dem til noen kommer tilbake. Det vil jeg gjøre, for vi er ikke villmenn, heller, sier ordfører Jean-Claude Chauffour til Dagbladet. 

Lar dem være i fred
- Hvordan skal dere ta i mot Vikernes og kona når eller om de kommer tilbake i nærmeste framtid?

- Vel, det blir ikke noe spesielt. Kommer de tilbake, så kommer de tilbake. Vi skal jo bare la dem være i fred som vanlig, sier han til Dagbladet.

- Ser ikke på ham som en terrorist
I minst et år skal sikkerhetstjenesten i Frankrike i all hemmelighet ha overvåket den drapsdømte norske ekstremisten Varg Vikernes. I dag morges slo de til mot huset i den lille landsbyen Salon-la-Tour.

Pågripelsen kom som en stor overraskelse for ordføreren.

- Jeg ser ikke på ham som en terrorist. Jeg tenker likevel at han er et litt rar type, noe man ser på bilene som alle er i kamuflasjefarger.

Talskvinne for påtalemyndigheten i Paris, Agnès Thibault Lecuivre, sier til Dagbladet av Vikernes er mistenkt etter paragraf 450 i den franske straffeloven, som lyder «kriminell sammensvergelse i forberedelser av terrorhandlinger».