- De sa denne dagen aldri ville komme

Demokratene ga i natt Barack Obama et kraftig dytt i retning av Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DES MOINES, IOWA (Dagbladet.no): Barack Obama (46) står igjen som vinneren etter demokratenes partimøter i delstaten Iowa, hele 9 prosentpoeng foran Hillary Clinton, som også ble slått av John Edwards.

Obama har dermed et uventet godt utgangspunkt for å føre framgangen videre til New Hampshire, der demokratene gjennomfører det første primærvalget allerede 8. januar. Et tap også der vil være et enormt nederlag for Clinton.

- Takk, Iowa!

Da tallene sent i natt norsk tid tikket inn fra Iowas 1784 valgdistrikter, ble det raskt klart at det store oppmøtet og mobiliseringen av nye og unge velgere hadde endt med en krystallklar Obama-seier.

På sin valgvake holdt den energiske senatoren en appell til sine tilhengere og til tv-kanaler fra hele verden som raskt ble karakterisert som et "gåsehud-øyeblikk" av amerikanske kommentatorer.

- Beskjeden dere har har gitt er at endring kommer til Amerika, sa han, og fortsatte.

- De sa dette landet var for splittet, for desillusjonert til å samles om et felles mål. Men på denne januarnatten, på dette avgjørende tidspunktet i vår historie, har dere gjort det kynikerne sa vi ikke kunne gjøre!

Obama understreker at at en seier på tirsdag i delstaten New Hampshire er neste mål.

Talen trollbandt og engasjerte publikum. Flere politiske kommentatorer, blandt annet CNNs John King i USA, spekulerer i om han «kan bli en ny Kennedy».

- De sa denne dagen aldri ville komme

Andre er sterkt uenige.

Presidentkandidaten mobiliserer nå til en langvarig og hard kamp fram mot selve valget 4. november.

Kvinner stemte Obama

Obama leder og fikk rundt 38 prosent av delegatene i Iowa. Bak ham følger Clinton og Edwards, som fikk henholdsvis 30 og 29 prosent oppslutning. Det betyr at Hillary endte på en 3. plass, et svært bittert resultat for den rikeste og mest omfattende valgkamporganisasjonen til demokratene.

Studenter som egentlig var på ferie har flydd inn til Iowa for å støtte Obama, og amerikanske analytikere mener det er spesielt blant unge mennesker Obamas budskap har slått gjennom og har sikret ham seieren.

Blant kvinner stemte 35 prosent Obama, et resultat som er nedslående for Clinton, som mange trodde ville surfe inn til seier på en stor oppslutning fra Iowas kvinner. Blant  demokratene over 65 år har Obama imidlertid bare 18 prosent oppslutning.

- Skudd for baugen

Å vinne Iowa er en solid start på veien mot Det hvite hus, mener Dagbladet.nos USA-ekspert Svein Melby.

- Dette er en stor seier for Obama, sier han til Dagbladet.no fredag morgen.

For Illinois-senatoren er det svært viktig å gå av med seieren i New Hampshire på tirsdag.

Der leder Hillary i dag, men om Obama vinner der, så har det begynt å rulle i hans retning. Hillary har fått et skudd for baugen og hun er ikke lenger «den selvsagte» kandidaten, sier Melby.

I  republikanernes nominasjonsvalg i Iowa gikk Mike Huckabee av med seieren med stor margin foran Mitt Romney, til tross for at Mitt Romney har brukt svært mye penger på å få en "flying start" i den viktige delstaten.

35 år i jobben som politiker

En skuffet Hillary Clinton talte til valgkampmedarbeidere og venner på sin valgvake i natt. Hun startet med å gratulere Obama med seieren og la an en samlende tone i sin tale.

- Endring blir det bare med en demokratisk president i Det hvite hus, sa Clinton på sin valgvake.

Clinton la videre i talen vekt på erfaring og samlende egenskaper som viktige for den som skal vinne Det hvite hus i presidentvalget i november. Og de egenskapene er det hun siom besitter, mener hun selv.

- Jeg har utført dette arbeidet i 35 år og skal fortsette med det, sa hun til en entusiastisk forsamling.

De fleste nominasjonsvalgene avholdes i februar, og da vil det etter alt å dømme  være avgjort hvem som blir demokratenes presidentkandidat i november 2008.

Les om alle kandidatene her.

Dagbladet.no følger nominasjonsprosessen dag for dag.

MED FAMILIEN: Sammen med kona Michelle og døtrene Marla (venstre) og Sasha vinker han til tilhengerene på valgvaken.
3. PLASS: Hillary Clinton tapte både for Obama og Edwards og fikk 29 prosent oppslutning.
SPENT PÅ TIRSDAG: USA-forsker Svein Melby er spent på New Hampshire og han mener Hillary har fått et skudd for baugen.