Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De sa det var «helt dust» å komme med en arvet kjole. Hun gråt da hun endte med å ikke gå på ballet

Syerske reagerer på kjøpepress på ungdomsskoler.

KJOLEPRESS: Ifølge syerske Ann-Siril Idansi ble jenta så opprørt over andres kommentarer om brukt kjole, at hun valgte å droppe skoleballet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
KJOLEPRESS: Ifølge syerske Ann-Siril Idansi ble jenta så opprørt over andres kommentarer om brukt kjole, at hun valgte å droppe skoleballet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syerske Ann-Siril Idansi fikk før jul i oppgave å sy om en kjole for en ungdomsskoleelev på Sørlandet. Jenta skulle bruke storesøsterens gamle ballkjole under juleballet på den aktuelle skolen.

Jenta hadde forklart at hun ikke hadde råd til ny kjole.

- Hun gråt da jeg satte nåler, hun gråt da vi hadde prøving, og hun gråt da hun hentet den, sier Idansi til Dagbladet.

Kjøpepress Ifølge Idansi hadde jenta lyst på en ny kjole uten å ha råd. Hun endte imidlertid opp med å ikke gå på skoleballet.

- Andre elever sa det var «helt dust» å komme med en arvet kjole. Hun gråt da hun endte med å ikke gå på ballet på grunn av dette, forteller Idansi.

Ifølge henne var den arvede kjolen fem år gammel, og kostet noen tusen kroner da den ble kjøpt. Hun reagerer på kjøpepresset blant norsk ungdom.

- Denne jenta er 14-15 år. Jeg har sett jenter på 13-14 år med konfirmasjonskjoler som koster mer enn brudekjoler jeg lager. Flere bruker opp mot 5000 kroner på ballkjoler. Selv er jeg veldig for å gjøre ting med gamle klær, både av miljøhensyn og for å være kreativ, sier hun.

26 år gamle Idansi mener mye har endret seg de siste åra.

- Her på Sørlandet har det i hvert fall endret seg. Jeg husker selv jeg kjøpte en kjole til 599 kroner, som da var kjempedyr. Det var en ordentlig selskapskjole. Nå er det latterlig mange butikker på nettet, og mange vil ha typiske, amerikanske ballkjoler, sier hun.

Rektor ved den aktuelle skolen kjenner ikke til hendelsen, og har heller ikke opplevd et spesielt kjøpepress på skolen.

- Dersom dette er tilfellet, er det selvsagt tragisk. Jeg håper vedkommendes foreldre varsler skolen dersom de er kjent med det. Vi hadde en evaluering av juleballet med foredreutvalget som var med å arrangere i forrige uke, og det eneste de hadde å utsette på var en kåring de ikke mente var helt innafor, opplyser rektoren.

Helt absurd I flere år er det blitt snakket om både limousinkjøring til ball og er stort pengeforbruk på skoleball.

Tirsdag skrev NRK at rektor ved Østerås ungdomsskole avlyser skoleballet som følge av det han mener er for stort utseendepress. Der et det fra før satt ned limousinforbud og arrangert bruktkjolesalg, noe som åpenbart ikke har hjulpet. NRK skrev at elever ved skolen deler bilder av ballkjoler på Facebook for å få tilbakemeldinger og forsikre seg om at ingen har samme kjole.

- Det er press på valg av antrekk, det stilles uttalte krav om hvordan man skal se ut og te seg på dette arrangementet og det oppleves som vanskelig for mange av elevene, og ikke minst for foreldrene, sier rektor ved skolen, Ronny Hoset, til NRK.

Idansi mener både sosiale medier og realityserier er noe av grunnen til det økte kjøpepresset.

- Man får veldig lyst til å skylde på realityserier. Det er også et økende press på sosiale medier, der man deler informasjon om kjoler. Jenter på 14-15 år kan si at den største dagen i deres liv er ødelagt hvis de ikke har den rette kjolen, sier hun.

- Hadde det vært en enkel løsning på dette, hadde det vær fantastisk. Vi må i hvert fall gjøre barn, unge og voksne mer bevisst på forbrukersamfunnet og bruk- og kast-mentaliteten, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media