- De sa det ville bli mitt ord mot hans

Med en spionpenn kjøpt på nettet avslørte «Monica» (23) rektoren som hadde hatt sex med henne siden hun var 15.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): - Han var der på rett sted til rett tid, og ble raskt en veldig viktig del av livet mitt. Han var min viktigste voksenkontakt.  

Etter to runder i retten kan «Monica» (23) endelig senke skuldrene, og prøve å legge de siste åtte årene bak seg. Det begynte i 2004 med en rektor og mattelærer som endelig «så» den 14 år gamle jenta, og ga henne den omsorgen hun så sårt trengte.   

- Jeg hadde det vanskelig hjemme og ble mobbet mye på skolen. Han lot meg komme så mye jeg ville inn på kontoret hans og hjem til ham. Jeg søkte veldig mye kontakt, forteller hun.  

Flere lærere på skolen reagerte på at den unge jenta var så mye inne på kontoret til den 28 år eldre mannen. Noen mente hun virket som en forelska ungjente.  

- Det var jeg nok også, på den måten du er forelska når du er 14.

Bilturer Etter skoletid gjemte «Monica» seg på rektors kontor og ventet til skolebussen med de andre barna hadde kjørt og alle de andre lærerne lærerne dratt hjem. I rektorens store van dro de på bilturer flere ganger i uka. Hun satt alltid i baksetet, med gardinene trukket for, slik at de ikke skulle bli oppdaget.

Rektoren dyttet stadig grensene, og fra å holde hender i begynnelser utviklet det seg raskt til kyssing og stryking. Det første tungekysset skjedde på en klassetur. Ville hun ikke, fikk «Monica» beskjed om at hun skuffet ham eller gjorde seg vanskelig.   

Det var under en av bilturene, i oktober 2004, at det første overgrepet fant sted, på et avsidesliggende sted i bygda, med persiennene i bilen trukket ned. «Monica» var da 15 år.  

- Han var veldig opptatt av at ingen skulle se oss hele tide, og jeg gjorde bare det han sa. Jeg var livredd for å miste ham, forteller «Monica».

«Spionpenn» i genseren Etter en bekymringsmelding startet politiet etterforskning mot rektoren allerede i 2005, men både han og «Monica» var enige om ikke fortelle hva som foregikk, og saken ble henlagt.   

UTNYTTET: Lagmannsretten slår fast at den nå 51 år gamle mannen utnyttet sin stilling for å få sex med «Monica» da hun var hans elev og 15 år gammel. «Monica» er et av flere fiktive navn rektoren brukte da han bestilte reiser til de to.
Foto: Anders Vanderloock / Dagbladet
UTNYTTET: Lagmannsretten slår fast at den nå 51 år gamle mannen utnyttet sin stilling for å få sex med «Monica» da hun var hans elev og 15 år gammel. «Monica» er et av flere fiktive navn rektoren brukte da han bestilte reiser til de to. Foto: Anders Vanderloock / Dagbladet Vis mer

Da hun som 20-åring tok mot til seg og anmeldte forholdet, som fortsatt pågikk, fikk hun beskjed om at det ville bli «ord mot ord», og vanskelig å bevise. Sammen med en god venninne begynte «Monica» å legge en plan.  

- Jeg bestilte til slutt en «spionpenn», og gjemte den ved flere anledninger i genserermet eller i en bokhylle på soverommet. At vi hadde sex var jo ikke straffbart siden jeg på tidspunktet var 20, så jeg filmet også en samtale hvor jeg fikk ham til å si at vi hadde hatt et seksuelt forhold siden jeg var 15, forteller «Monica».  

Selv om hun ikke nødvendigvis vil anbefale andre å gjøre det samme, ble video- og lydopptakene viktige bevis i rettssaken.  

«De fremviste filmene - tre stykker - viste tydelig og utvilsomt seksuell kontakt mellom tiltalte og fornærmede. Alene er ikke filmsnuttene i seg selv bevis for en sammenhengende og jevnlig seksuell omgang, men de underbygger fornærmedes forklaring med styrke» heter det i dommen.

Klarer ikke hate «Monica» forteller at det er vanskelig å vite hvordan det kunne gå så langt, og hvorfor hun lot forholdet fortsette etter hvert som hun ble eldre og begynte å studere.  

- Det er kanskje vanskelig å forstå, men jeg var så inderlig glad i ham. Selv om jeg skjønte at det som hadde skjedd var galt, klarte jeg ikke å gi slipp. Det er først nå at følelsene faktisk har blitt borte.  

Den tidligere rektoren og nå 51 år gamle mannen ble i Hålogaland lagmannsrett dømt til tre og et halvt år i fengsel, hvor et halvt år ble gjort betinget. Han må også betale 198 000 kroner i erstatning til «Monica». Dommen er nesten identisk med tingrettens. 

- I tingretten i mai kjente jeg at det fortsatt var glør under aska da jeg så ham, men når jeg så ham i lagmannsretten var det borte. Allikevel hater jeg ham ikke, og kommer nok aldri til å klare å hate ham.    

Dyttet grensa Helt siden det første overgrepet i rektorens bil i 2004 har «Monica» slitt med dårlig samvittighet, og selv da hun ble gravid og måtte ta abort i 2006 og i 2009 var hun hele tiden bekymret for hvordan rektoren skulle reagere og for å miste ham. 

- Jeg husker veldig godt en episode hvor han tegnet en strek på et A4-ark og sa at vi var på midten. Vil du at vi skal gå fremover eller bakover? spurte han. Jeg tok det som et ultimatum, og var redd for å miste ham. Derfor svarte jeg at jeg ville gå fremover. 

VIKTIG BEVIS: Med en penn med et skjult kamera dokumenterte «Monica» sitt seksuelle forhold til sin rektor og fikk ham til å snakke om det seksuelle forholdet som startet da hun var 15.
Foto: Anders Vanderloock / Dagbladet
VIKTIG BEVIS: Med en penn med et skjult kamera dokumenterte «Monica» sitt seksuelle forhold til sin rektor og fikk ham til å snakke om det seksuelle forholdet som startet da hun var 15. Foto: Anders Vanderloock / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at det var en enorm lettelse da dommen fra lagmannsretten kom onsdag denne uka. Endelig ble hun trodd. «Monicas» bistandadvokat, Kristin Hammervik, tror mange med lignende opplevelser er redde for å ikke bli trodd, og at det er store mørketall når det gjelder slike overgrepssaker.

- «Monica» er et godt eksempel på at det nytter å si ifra, og at det faktisk er mulig å vinne fram i saker hvor overgriperen ofte har mer makt og autoritet enn offeret. Det er samtidig viktig å understreke at det ikke er slik at man for å nå fram i rettsapparatet må ha slike bevis som «Monica» på egenhånd skaffet seg. Det har vært utrolig å følge «Monica». Hun har nesten blitt et nytt menneske etter at dommen falt.

Den tidligere rektoren har hele tiden nektet straffskyld, og hans advokat Jan Erik Teigum forteller at han har bestemt seg for å anke til Høyesterett.

- Han hevder seg uksyldig dømt, og kommer til å anke over saksbehandlingen, sier Teigum.

REDD: «Monicas» bistandsadvokat, Kristin Hammervik, tror mange i samme situasjon er redd for å ikke bli trodd hvis de sier ifra. Foto: Anders Vanderloock / Dagbladet
REDD: «Monicas» bistandsadvokat, Kristin Hammervik, tror mange i samme situasjon er redd for å ikke bli trodd hvis de sier ifra. Foto: Anders Vanderloock / Dagbladet Vis mer