Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De sa «gi meg penger, eller så dreper vi dem»

Folkemordtiltalte Sadi Bugingo (47) sier at han ble truet til å lete etter tutsier.

Bergen, 20110505; Rwanda folkemordsak i Bergen Tiingrett.Fforsvarer Harald Stabell i samtale med sin klient. Anonym.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen, Nikon D3, Adobe RGB.
Bergen, 20110505; Rwanda folkemordsak i Bergen Tiingrett.Fforsvarer Harald Stabell i samtale med sin klient. Anonym. Foto: Tor Erik H. Mathiesen, Nikon D3, Adobe RGB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Said Bugingo (47) står nå for retten, tiltalt for medvirkning til folkemordet i Rwanda i 1994.

Bugingo, som nekter straffskyld, sier at han ikke var tilstede under de tre hendelsene som er nevnt i tiltalen.

Bugingos advokat, Harald Stabell, forteller i retten at forsvaret ikke vil argumentere for frifinnelse om retten finner beviser for at Bugingo var tilstede under noen av de tre hendelsene som er nevnt i tiltalen.

- Gift med en tutsi I retten forteller den tiltalte at hans kone, som han giftet seg med i 1992, og fremdeles er gift med, er tutsi, og han er hutu. Folkemordet i Rwanda i 1994 skjedde som følge av konflikter mellom de to folkegruppene.

Fra vitneboksen forteller han at han ikke var politisk aktiv, og at han ved flere tilfeller reddet livet til tutsier.

- Det kom menn fra militsen og hentet meg hjemme, de sa «gi oss penger, eller så dreper vi dem». Jeg ga dem penger, forklarer Bugingo.

Da dommeren spurte om han oppfattet at det var konflikt mellom hutuer og tutsier før massakren svarte han et kontant «nei».

- Vanskelig I salen satt flere norsk-rwandere. Alle Dagbladet snakker med kjente noen som mistet livet under folkemordet. De reagerer stort på at Bugingo sier at han ikke hadde fått med seg at det var en konflikt mellom hutuene og tutsiene.

- Han må være den eneste personen i Rwanda som ikke har fått med seg at det var en konflikt. Det var hele tiden på radioen, og alle snakket om det, sier Chantal Sharazi Nilsen og ler.

Hun forteller at det var vanskelig å sitte ansikt til ansikt med Bugingo i retten i dag.

- Det er vanskelig å se Bugingo, at han smiler og ler, jeg håper han skjønner hva han har gjort, sier Sharazi Nilsen.

Bugingo er sønn av en jordbruker, og født og oppvokst i Kibungo i Rwanda. Der det han er tiltalt for skal ha skjedd mellom 6. og 23. april. Kibungo ligger rundt 100 kilometer unna Rwandas hovedstad Kigali.

Påtalemyndigheten varsler at den vil føre rundt 100 vitner, statsadvokaten har tidligere fortalt at 25 av dem hentes til Norge for å forklare seg i retten, de øvrige vil vitne over videolink.

En av dem er den tidligere lederen for Interahamwe-militsen, som sitter fengslet for sin deltagelse i folkemordet.

Tre punkter Tiltalen inneholder tre punkter, og Bugingo er tiltalt etter straffeloven, paragraf 233, første og annet ledd. 

Den tiltalte var ifølge tiltalen med på møter hvor drapene ble planlagt. «Videre deltok han i organiseringen av drap og transporterte både bevæpnede drapsmenn» og personer som seinere ble drept. 

Han skal også ha stilt egen bil til disposisjon for transport av drapsmenn.  Ifølge tiltalen var han tilstede, eller i nærheten, av åstedene hvor drapene ble begått. 

De drepte tilhørte hovedsaklig den etniske gruppa tutsi - som ble massakrert under folkemordet i Rwanda i 1994. Til sammen ble opp mot 1 000 000 personer drept i landet - også barn, kvinner og eldre. 

Massakrert 14. april 1994 angrep bevæpnede personer fra militsgruppa Interahamwe, militæret, sivile og politiet et kommunehus i Birenga. Der hadde 1000 mennesker søkt tilflukt. 

«De omringet området, angrep og drepte internt fordrevne personer». Drapene ble gjort ved bruk av håndgranater, macheter, klubber, stokker og skytevåpen. 

Det er antatt at alle de 1000 personene ble massakrert, og at drapene pågikk over flere timer. 

Dagen etter, 15. april, angrep bevæpnede personer fra de samme gruppene en katolsk kirke, hvor 1200 mennesker hadde søkt tilflukt. Det er antatt at 200 personer klarte å komme seg unna, resten ble drept. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media