TILREGNELIG: Kim Andreas Kristiansen (23). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TILREGNELIG: Kim Andreas Kristiansen (23). Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

De sakkyndige mener siktede i Hafjell-drapet er tilregnelig

Levningene av stefaren ble funnet i et bål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot Kim Andreas Kristiansen (23), som er siktet for å ha drept sin stefar Bjarte Hansen, er forhåndsberammet til å starte 13. april i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Geir Lippestad, en av Kristiansens to forsvarere, sa da Kristiansen ble varetektsfengslet første gang at tilregnelighetsspørsmålet i saken var viktig å få avklart.

Konklusjonen fra de to sakkyndige som har undersøkt Kristiansen, er nå klar, og medforsvarer Odd Ivar Grøn opplyser at sakkyndigrapporten konkluderer med at klienten er tilregnelig. Grøn ønsker ikke å kommentere innholdet i rapporten utover det.

Det er psykiater Terje Tørrisen og hans kollega Helge Haugerud som har undersøkt 23-åringen.

Ikke tatt stilling til skyld Grøn sier Kristiansen fortsatt ikke har tatt stilling til om han erkjenner straffskyld. Tidligere har Lippestad sagt til Dagbladat at Kristiansen har svart ja på spørsmål om de faktiske forholdene rundt drapet, og at han tror han har forvoldt stefarens død.

- Det må vurderes om det kan ha vært nødverge, om det var en provokasjon, om det var selvforsvar, eller om det er noe annet, sa Lippestad. 

Ifølge Lillehammer Byavis har Sør-Gudbrandsdal tingrett i forbindelse med to fengslingsmøter slått fast at drapet ikke skjedde i nødverge. Samme avis har skrevet at politiet mener det er noe infløkt hva som anføres som motiv for drapet. Lippestad har kalt det en trist og alvorlig sak med flere skjebner.

Likrester funnet i bål Det var torsdag 14. august i fjor at en turgåer fant et rykende bål med levningene av Kristiansens stefar Bjarte Hansen. Politiet mener det var et forsøk på å skjule drapet. Funnstedet ligger om lag tre kilometer fra huset der drapssiktede og stefaren periodevis delte leilighet.

Kristiansen rømte til Nederland etter at stefaren ble funnet død, men etter at kameraten hans ble pågrepet og avhørt mistenkt for bistand i etterkant av drapet, meldte Kristiansen seg hos politiet i Rotterdam i Nederland.
Den drepte Bjarte Hansen, opprinnelig fra Bergen, bodde noen år sammen med 23-åringens og hans mor fra Kristansen var i 10-års-alderen.

SAKKYNDIG: Rettspsykiater Terje Tørrissen er blant annet kjent fra rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Jacques Hvistendahl
SAKKYNDIG: Rettspsykiater Terje Tørrissen er blant annet kjent fra rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer