Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De samler de borgerlige

De har fornyet høyresidens tankegods og lært opp nye borgerlige politikere. Tankesmia Civita beskrives som høyrebølgens mor.

 Drømmer:  Tidligere leder i Unge Høyre har gått Civita-skolen. Nå drømmer han om å bli statsråd en gang i fremtiden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Drømmer: Tidligere leder i Unge Høyre har gått Civita-skolen. Nå drømmer han om å bli statsråd en gang i fremtiden. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når den rødgrønne regjeringsperioden er forbi, står en hærskare av unge politkertalenter klare til å bli rådgivere, statssrekretærer og statsråder. De er unge, borgerlige - og innstilt på bredt flertallssamarbeid. De er avgangselevene fra «Civita-skolen», tankesmia som får æren for å ha fornyet norsk høyreside.       

- Det går nok ikke an å overvurdere hvor viktig tenketanken Civita har vært i prosessen med å samle de borgerlige partiene, sier tidligere leder i Unge Høyre, Henrik Asheim.

En ny borgerlig identitet Dagbladet treffer ham på hytta på Tjøme, der han lader opp før BI-studiene begynner i høst. Men han er allerede uteksaminert fra Civita-skolen - og drømmer om å bli statsråd i en borgerlig regjering.
     
Asheim sier Civita har bidratt til å etablere en klar liberal, borgerlig identitet.

- Civita bidrar med forslag til hvordan man kan gjøre ting, men fordi de ikke er preget av partiprogrammer kan de fremme disse forslagene på en annen måte. Tankesmia fôrer partiene med politiske løsninger, sier han. 

- Dessuten har de har plukket ut en del folk som de ønsker å satse på, og det bidrar til en bedre stemning på borgerlig side.  
Borgerlige møteplass Tidligere FpU-leder Ove Vanebo har gått samme skole - og er enn så lenge tilknyttet Civita som prosjektarbeider. Han mener tenketanken er det nye navet for borgerlig regjeringssamarbeid, eller «i hvert fall et viktig støttehjul». 

- Det er ikke noen hemmelighet at det personlige forholdet til Kjell Magne Bondevik og Carl I. Hagen stod i veien for politisk samarbeid. Nå kjenner alle de andre borgerlige ungdomspolitikerne godt, så vi vil nok ikke havne i den samme situasjonen igjen, sier han, og legger til: 

 Leder:  Kristin Clemet er leder i Civita.   Foto:  Mette Møller/Dagbladet
Leder: Kristin Clemet er leder i Civita. Foto: Mette Møller/Dagbladet Vis mer

- Men Civtia har også reell politisk innflytelse. Tenketanken har utfordret de borgerlige partiene fra høyre, og har på den måten flyttet debatten. Det var ingen som våget å debattere sykelønn før Civita gjorde det.   

Talentfabrikk Civita-leder Kristin Clemet sier at tenketanken ble grunnlagt i 2003, som følge av en erkjennelse av at venstresiden har hatt alle de tunge intellektuelle miljøer bak seg.

- Det må være opp til andre å vurdere hvor viktig vi har vært i jobben med å samle de borgerlige partiene.  Men vi har vært en legitim arena hvor de har kunnet debattere, sier Clemet.

Hun håper at Civita bidrar til å produsere den nye generasjonen borgerlige politikere. Hun nevner både Vanebo og Asheim. Begge er skolert i Civita. 

- Vanebo har jobbet for Civita frem til han nå skal begynne å jobbe som advokatfullmektig. Asheim har jeg fulgt siden han ble leder i Unge Høyre. Han måtte jo «hoppe etter Wirkola», men han har vokst veldig i jobben. Han fremstår nå som en senior-politiker, sier Clemet.

Blir det borgerlig regjering fra 2013, mener Clemet det skal godt gjøres å ikke få Civita-folk i regjeringsapparatet.

- Vi kan allerede peke på folk som er skolert i Civita, og som har høye stillinger innen politikk. Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen er et eksempel, sier Clemet.

- Det nye navet I 2005 gikk Isaksen ut i Morgenbladet med en bred etterlysning av «intellektuelt liv på høyresiden».  Også han går langt i å gi tankesmien Civita, sammen med tidsskriftet Minerva, æren for det han kaller en «oppblomstring av ideer på borgerlig side».  

- Civita har klart å fange opp borgerlige stemmer og tenkere også utenfor de borgerlige partiene: næringslivsfolk, akademikere og andre som nødvendigvis ikke har en klar partitilhørighet. Suksessen bunner i at tankesmien har en fot i en ren idédebatt og en fot i maktens korridorer. Slik kombineres idéproduksjon med reell innflytelse, sier han til Dagbladet.

Han viser til tenketankens mange «gode rapporter om at det må lønne seg å jobbe».

- De har også flyttet midtlinjen i den politiske debatten mot høyre, sier han.     

Civita og Minerva-miljøet er det nye navet for borgelig regjeringssamarbeid, mener han.   

- Jeg tror særlig det vil være tilfellet for denne generasjonen av borgerlige ungdomspolitikere, sier Isaksen.

Han minner likevel om at høyrebølgen og «Nye Høyre» er drevet fram av politikk som ligger nærmere Sentrum-Høyre enn de mer liberale verdiene som Civita forfekter:

- Civita fremmer for eksempel en mer liberal innvandringspolitikk enn det Høyre gjør.

 Frokostmøter:  Frokostmøtene samler mange mennesker. Her er det Høyre-leder Erna Solberg som holder foredrag. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
Frokostmøter: Frokostmøtene samler mange mennesker. Her er det Høyre-leder Erna Solberg som holder foredrag. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media