- OGSÅ RUSSLAND OG KINA:  USAS utenriksminister Hillary Clinton og FNs generalsekretær Ban Ki-moon på pressekonferansen i New York i natt. De seks store er enige om sanksjoner mot Iran, ifølge Clinton. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
- OGSÅ RUSSLAND OG KINA: USAS utenriksminister Hillary Clinton og FNs generalsekretær Ban Ki-moon på pressekonferansen i New York i natt. De seks store er enige om sanksjoner mot Iran, ifølge Clinton. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

- De seks store enige om Iran-sanksjoner

Også Kina og Russland, sier Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Ett døgn etter at presidentene Barack Obama og Nicolas Sarkozy varsler at internasjonale sanksjoner vil bli satt i verk mot Irans atomprogram om kort tid - «uker, ikke måneder» - sa USAs utenriksminister Hillary Clinton overraskende i natt at «de seks store» er enige om å fortsette samtalene om felles tiltak mot Irans atomutvikling.

Med «de seks store» mener Clinton Tyskland i tillegg til de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd: Frankrike, Kina, Russland, Storbritannia og USA.

-Også Russland og KinaClinton fikk spørsmål om Iran-sanksjoner på en pressekonferanse etter giverlandskonferansen om gjenoppbyggingen av Haiti.

Og den amerikanske utenriksministeren understreket for sikkerhets skyld at enigheten inkluderer Russland og Kina.

Ryktene om et samlet internasjonalt press har åpenbart også nådd fram til myndighetene i Teheran.

 I HIROSHIMA:  Irans internasjonale sjefsforhandler i atomspørsmål, Saeed Jalili, er på vei til Kina i dag for å avverge internasjonale sanksjoner mot Irans atomprogram. Her er Jalili på fredsmuseet i Hiroshima i Japan julaften i fjor foran bildet av ødeleggelsene etter den første atombomben i 1945. FOTO: AP/SCANPIX.
I HIROSHIMA: Irans internasjonale sjefsforhandler i atomspørsmål, Saeed Jalili, er på vei til Kina i dag for å avverge internasjonale sanksjoner mot Irans atomprogram. Her er Jalili på fredsmuseet i Hiroshima i Japan julaften i fjor foran bildet av ødeleggelsene etter den første atombomben i 1945. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Til Kina i dagDen statlige, iranske kringkastingen meldte i går at regjeringens sjefsforhandler i atomspørsmål, Saeed Jalili, reiser til Kina allerede i dag for å drøfte atomprogrammet med kinesiske ledere.

Han har nok med seg de siste oljeeksporttallene, som viser at Iran er tredje største oljeleverandør til Kina.

Iran har tidligere blitt «reddet» av at Kina har lagt ned veto i Sikkerhetsrådet mot Iran-sanksjoner.

Den nye internasjonale fronten mot det Iran selv hevder er atomutvikling til industrielle formål, har kommet i rekordfart.

 PÅ VEI:  Irans president Mahmoud Ahmadinejad viser fram Irans nye anrikningsanlegg for uran i april 2008. Det ligger drøyt 300 kilometer fra Teheran. FOTO: IRANS PRESIDENTKONTOR/AP/SCANPIX.
PÅ VEI: Irans president Mahmoud Ahmadinejad viser fram Irans nye anrikningsanlegg for uran i april 2008. Det ligger drøyt 300 kilometer fra Teheran. FOTO: IRANS PRESIDENTKONTOR/AP/SCANPIX. Vis mer

Dukket opp etter pilgrimsreiseDet er bare et døgn siden ABC News blåste nyhetene om at en av Irans fremste og mest velinformerte atomforskere har hoppet av til USA.

Sharam Amairi forsvant da han var på pilgrimsreise i Saudi-Arabia sist sommer. Anonyme CIA-kilder betegner det som et «intelligenskupp» at den prisbelønte atomfysikeren nå står til disposisjon for vesten - under ny identitet.

Kina bekrefterKina har gått med på å diskutere nye sanksjoner mot Iran, opplyser USAs FN-ambassadør Susan Rice. — Kina har gått med på å innlede seriøse forhandlinger, som et første steg på veien mot å få hele Sikkerhetsrådet med på et tøffere sanksjonsregime mot Iran, sier Rice. Kina har vetorett i FNs sikkerhetsråd og har tidligere vært motstandere av straffesanksjoner mot Iran.

- Helt ulikt perspektiv— USA og Kina har helt ulikt perspektiv, påpeker Dean Cheng i den konservative tankesmia Heritage Foundation. Cheng minner om at Iran er en av Kinas viktigste oljeleverandører, og at Beijing derfor foretrekker å gå stilt i dørene overfor Teheran. - Mildere enn USAKarim Sadjadpour ved Carnegie Institute tror at Kina til slutt vil gå med på sanksjoner, men at landet vil sørge for at de blir langt mildere enn det Washington ivrer for, melder AFP-Reuters i morges.
Andre i Sikkerhetsrådet, først og fremst Brasil, Libanon og Tyrkia, er motstandere av sanksjoner, men ingen av disse landene har vetorett.