Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De setter gisler i bur som menneskelige skjold for å stoppe Putins bombeangrep

- Vil dere drepe moren min, må dere drepe dem også.

MENNESKELIG SKJOLD: Opprørsgrupper i forstedene utenfor Damaskus har plassert gisler og fanger i bur for å hindre nye bombeangrep fra regjeringsstyrkene og Russland. Foto: Sham News Network
MENNESKELIG SKJOLD: Opprørsgrupper i forstedene utenfor Damaskus har plassert gisler og fanger i bur for å hindre nye bombeangrep fra regjeringsstyrkene og Russland. Foto: Sham News Network Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange millioner mennesker er på flukt fra grusomhetene og borgerkrigen i Syria, og stadig flere av aktørene på den storpolitiske arenaen involverer seg i konflikten.

For en drøy måned siden gjennomførte Russland sine første bombetokt mot opprørsgrupper i landet, men opprørsgruppene tar nå grep for å hindre at disse angrepene fortsetter.

Menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch (HRW) skriver i en pressemelding at opprørere i Douma utenfor hovedstaden Damaskus nå plasserer sivile, fanger og gisler i bur for å stoppe Russlands og regjeringsstyrkenes angrep på områdene deres.

- Kan ikke rettferdiggjøres I en video publisert på YouTube, av det HRW omtaler som «en lokal kringkaster for opprørerne», kan man se biler som kjører rundt med bur på lasteplanet. I burene sitter både kvinner og menn.

Sammen med videoen skriver kanalen at «opprørere i Ghouta har distribuert 100 bur med om lag sju personer i hvert. Planen er å produsere 1000 slike bur som skal plasseres på ulike steder i Douma, spesielt på offentlige steder og markeder som har blitt angrepet av regimet og russiske luftstyrker tidligere».

Nadim Houry, som er leder for HRWs operasjon i Midtøsten, går hardt ut mot tiltaket.

- Ingenting kan rettferdiggjøre å sette mennesker i bur, og bevisst utsette dem for fare, selv om formålet er å stoppe urettmessige angrep fra myndighetene, sier han.

Menneskelig skjold Det bor fortsatt om lag 150 000 mennesker i Ghouta og Douma, og burene er et direkte svar på et angrep i forrige uke som drepte minst 70 personer og såret om lag 550. Det skriver Leger uten grenser.

The Times (krever innlogging) skriver at mange av gislene er offiserer i hæren til Syrias diktator Bashar al-Assad.

I videoen er det gjort intervjuer med flere av personene som er låst inne. De kommer med en bønn til myndighetene om å stoppe angrepene.

Det er også gjort opptak av flere lokale innbyggere, som mener at det å bruke menneskelige skjold kan rettferdiggjøres.

- Deres kvinner er våre kvinner. Vil dere drepe moren min, må dere drepe dem også, sier en tenåringsgutt som tror dette kan forhindre ytterligere sivile tap.

- Bryr seg ikke Det er derimot ikke alle som er like sikre på at dette vil sette en stopper for blodsutgytelsene i området. New York Times har snakket med «Ahmad» som gjennom jobben sin i helsevesenet har vært vitne til resultatet av angrepene.

Han forteller at det stort sett er kvinner og barn som har mistet livet i bombetoktene, og sier at han så burene for første gang på søndag.

- De kjører rundt over hele byen, men det kommer ikke til å virke. Luftforsvaret som har markedsplasser og sivile nabolag som mål kommer ikke til å bry seg om det er gisler i veien, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling