Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Piloten Tammie Jo hylles:

- De sier at det er et hull der, og … at noen har forsvunnet ut av det

En kvinne holdt på å bli sugd ut av vinduet, men Tammie Jo Shults tok situasjonen tilsynelatende med knusende ro.

MÅTTE NØDLANDE: Det ble dramatisk da Southwest Airlines-flyet fikk trøbbel med motoren. Video: KYW, CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble høydramatisk da et Southwest Airlines-fly fikk motorproblemer tirsdag. Midt i dramatikken holdt piloten Tammie Jo Shults (56) nervene i sjakk.

Om bord på flyet, som hadde rute fra New York til Dallas, var det totalt 144 passasjerer og fem kabinansatte. Ifølge magasinet Time hylles piloten nå som en helt av flere av dem.

Én omkom

Tobarnsmoren Jennifer Riordan døde i ulykken. En eksplosjon førte til at en del av den ene motoren falt av og påførte ett av flyvinduene store skader. Deretter ble Riordan nesten sugd ut av flyet.

Seinere ble det bekreftet at hun døde på sykehus. Dermed ble hun den første passasjeren som har omkommet i en ulykke som har involvert et amerikansk flyselskap siden 2009.

- En kvinne ble dratt mot utsida av flyet, men hun ble trukket inn igjen av de andre passasjerene, sa Todd Baur til NBC News tirsdag etter ulykken.

Tammie Jo Shults: Shults var piloten som sørget for at Southwest Airlines-flyet landet trygt tirsdag. Foto: Kevin Garber / Splash News / NTB Scanpix
Tammie Jo Shults: Shults var piloten som sørget for at Southwest Airlines-flyet landet trygt tirsdag. Foto: Kevin Garber / Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Nødsamtalene

I tillegg skal sju andre passasjerer ha blitt påført mindre skader i ulykken

Hendelsen skjedde på nesten 10 000 meters høyde, og det var flere dramatiske minutter før de klarte å nødlande på Philadelphia International Airport, mye takket være Tammie Jo Shults.

lydopptakene av samtalene mellom piloten og flytårnet, virker det som om hun har nervene under kontroll.

- Vi har mistet en del av flyet, så vi kommer til å senke farten litt, sier hun rolig etter å ha rapportert om at flyets ene motor har sviktet.

Jagerpilot

Shults var faktisk en av de første kvinnelige jagerpilotene i den amerikanske marinen. Cindy Foster, en klassevenninne NBC News har snakket med, forteller at hun var veldig opptatt av flyging og drømte om å bli en del av det amerikanske luftforsvaret en dag.

- Kan dere tilkalle ambulanse, og få de til å møte oss på rullebanen? Noen av passasjerene er skadd, sier hun Shults videre i lydopptaket.

Så spør en av flytrafikkontrollørene om det brenner i flyet.

KAOTISK: Det ble kaotiske tilstander da en del av den ene flymotoren falt av. Her er et bilde av passasjerene om bord på Southwest Airlines-flyet. Foto: Marty Martinez / AP / NTB Scanpix
KAOTISK: Det ble kaotiske tilstander da en del av den ene flymotoren falt av. Her er et bilde av passasjerene om bord på Southwest Airlines-flyet. Foto: Marty Martinez / AP / NTB Scanpix Vis mer

Hyller Shults

- Nei, det brenner ikke, men vi har mistet en del. De sier at det er et hull der, og … at noen har forsvunnet ut av det, sier Shults.

Opptaket ender med at Shults utfører en vellykket nødlanding, før hun høflig takker flytårnet for hjelpen.

- Takk! Vi kommer til å stanse ved brannbilene. Takk for hjelpen, folkens.

Passasjeren Peggy Phillips er ikke i tvil om at Shults skal ha æren for å ha hjulpet dem i sikkerhet. Hun forteller at da motoren havarerte, begynte flere av dem å tenke at det kanskje var slutten på livet deres.

- Å få oss trygt ned med en havarert motor kan ikke betegnes som noe annet enn mirakuløst. Shults er en helt, sier Phillips til NBC News.

En annen passasjer, Alfred Tumlinson, er også full av lovord etter Shults heroiske innsats.

- Hun har nerver av stål. Jeg applauderer den dama.

- Én ting er sikkert: Jeg kommer til å sende henne et gavekort til jul, for at hun klarte å få meg på bakken igjen, sier han til Sky.

Halvveis ute av flyet

Flere av passasjerene gjorde ifølge Sky News en heroisk innsats for å redde Jennifer Riordan, den eneste som døde i ulykken, og forsøkte å dra henne inn igjen i flyet.

- En mann i en cowboyhatt sprang bort for å ta tak i henne og dra henne inn igjen, men klarte det ikke alene. En annen mann hjalp ham til slutt med å få henne tilbake inn i flyet, forteller Tumlinson til Sky.

Ifølge et annet vitne skal halve kroppen til Riordan ha vært ute av vinduet innen de to redningsmennene rakk å komme til unnsetning. Men til tross for å ha forsøkt å hjelpe, sto altså ikke livet til å redde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!