Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De sier de vil forholde seg til eieren, ikke til oss

Overleverte beskjeden om at romleieren må stenges i løpet av dagen.

GA BESKJEDEN: Steinar Arnesen, leder av Bjerke bydelsutvalg, og Kristin Enstad, assisterende bydelsdirektør, overbrakte i dag beskjeden til leirbeboeren. Foto: Sondre Holvik
GA BESKJEDEN: Steinar Arnesen, leder av Bjerke bydelsutvalg, og Kristin Enstad, assisterende bydelsdirektør, overbrakte i dag beskjeden til leirbeboeren. Foto: Sondre Holvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bydelsoverlegen i Bjerke bydel fattet i dag vedtak om at romleiren på Årvoll skal stenges.

Steinar Arnesen, leder av Bjerke bydelsutvalg, og Kristin Enstad, assisterende bydelsdirektør, overbrakte i dag beskjeden til leirbeboeren.

- Vi informerte om bydelsoverlegens vedtak, om at det er farlig å være her og at de må flytte. De tok det til etterretning og sier de vil forholde seg til eier, ikke til oss, sier Arnesen.

- Vi forventer at leiren fraflyttes.

- Hva skjer med romfolket?

- Vi forholder oss til at dette er et farlig sted å være. Så er det opp til overordnede myndigheter, som må se på andre steder de kan være. Det er ingen heldig situasjon for dem å være i.

- Skrenter Enstad sier bydelen nå forventer at eierne av tomta tar ansvar.

- Vi forholder oss til eieren, og han og hun må nå sette i gang tiltaket, sier hun.

FLYTTET INN: Personer med rombakgrunn fikk flytte til den omstridte tomta før helga. Nå må de flytte videre. Foto: Hilda Nyfløt/Dagbladet
FLYTTET INN: Personer med rombakgrunn fikk flytte til den omstridte tomta før helga. Nå må de flytte videre. Foto: Hilda Nyfløt/Dagbladet Vis mer

- Det er en reell helsefare fordi verken skrenter eller steinhauger er sikret. Det er en byggeplass og det bør ikke være adgang for uvedkomne. Dette er faktisk helsefarlig.

Foreløpig har ikke kommunen bedt politiet om å gripe inn for å få avviklet leiren, men dersom romfolket ikke drar frivillig, kan dette bli skje.

- Dersom kommunen etter lovpålagt saksbehandling anmoder politiet om bistand til å stanse virksomheten, vil politiet etterkomme anmodningen, sier fungerende politimester Roger Andresen i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Omstridt tomt Beboerne flyttet til tomta før helga, etter at de ble klart at omtrent 200 personene med rombakgrunn måtte flyttes fra en tomt ved Sofienberg kirke i Oslo. Det skjedde etter at byrådsleder Stian Berger Røsland (H) torsdag skrev et brev til ledelsen i kirka der han gjorde det klar at leiren måtte avvikles så fort som mulig.

Tomten som romfolket lørdag flyttet til, er samme sted som et omstridt ridesenter skulle bygges. I dag er tomten en byggeplass. Det er ikke tilgjengelig vann eller toaletter på tomten.

Vanessa Quintavalle (42), som eier tomta sammen med Albert Hæhre, erklærte før helga at romfolket fritt kunne disponere tomta. Hæhre var ikke klar over dette.

Representanter fra bydel Bjerke og Helseetaten i Oslo kommune var på befaring på tomta i dag.

«Bydelsoverlegen vurderer at det er forbundet med overhengende fare for helseskade å opprettholde den virksomheten som er på eiendommen, og har derfor med hjemmel i folkehelseloven § 16 fattet vedtak om opphør av virksomheten», heter det i en pressemeldign som ble sendt ut etter at vedtaket om stenging ble fattet.

VIL FORHOLDE SEG TIL EIERNE: Steinar Arnesen og Kristin Enstad. Foto: Sondre Holvik
VIL FORHOLDE SEG TIL EIERNE: Steinar Arnesen og Kristin Enstad. Foto: Sondre Holvik Vis mer

«Det var slått opp ca. 15 telt og "plankehytter" på Årvoll eiendom AS sin grunn. I løpet av dagen har det blitt brakt opp fire mobile toaletter til området. En stor søppelcontainer var tilgjengelig. Det var ikke tilrettelagt for tilstrekkelig hygienisk og betryggende drikkevann.» står det i brevet som er sendt til eierne av tomta i Årvoll eiendom.

Fare for steinras Tomta er omkranset av opptil åtte til ti meter høye stein- og sandhauger, og teltene og plankehyttene er satt tett inntil de bratte haugene.

I vedtaket skriver bydelsoverlege Turi Bondeson, bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen og assisterende bydelsdirektør Kristin Enstad at «barn, unge og voksne skal ha blitt observert på og ved de ustabile skråningene», og at faren for steinvelt er tilstede.

- Dette er først og fremst en trist situasjon. Alle er velkomne til Oslo, men kommer en hit som turist må en kunne ta vare på seg selv. Denne tomta er ingen campingplass, men et sted hvor det er helsefarlig å oppholde seg, sier Torger Ødegaard, fungerende byrådsleder, til Dagbladet.

ROMLEIR: Det var slått opp ca 15 telt og "plankehytter" eiendommen, ifølge kommunen. Foto: Sondre Holvik
ROMLEIR: Det var slått opp ca 15 telt og "plankehytter" eiendommen, ifølge kommunen. Foto: Sondre Holvik Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media