FRUSTRERT: Carl I. Hagen la ikke skjul på at han var misfornøyd med Krf. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRUSTRERT: Carl I. Hagen la ikke skjul på at han var misfornøyd med Krf. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Raser etter tøffe forhandlinger:

- De sier de vil samarbeide. Og så gjør de noe sånt!

Carl I. Hagen var ikke nådig med sin dom over KrF etter gruppemøtet i tirsdag kveld.

Godt på overtid tirsdag kveld kunne de borgerlige stortingsgruppene slå fast at det ble en budsjettavtale. Endringene ble tirsdag kveld presentert på Stortinget. Da hadde det allerede kommet fram detaljer om betente forhandlinger.

- Det var et allment raseri! Og de sier de vil være samarbeidspartner i framtida, og så gjør de noe sånt, sier Carl I. Hagen til Dagbladet etter at gruppemøtet er over. Han sikter til taxfreekuttet som innføres fra 2020, og medfører at man ikke kan bytte tobakk-kvoten i alkohol.

- Summen av taxfree-finta til KrF tidligere i dag, at tollfri netthandel nå ryker og at man gjør økninger i trinnskatten er svært krevende for mange av oss, sier en kilde til NTB.

STATSBUDSJETTET 2019: KrF og regjeringspartiene er enige om neste års statsbudsjett. Dette har de blitt enige om. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Forhandlingslederne fra Høyre, Frp, KrF og Venstre kom ut fra møterommet hvor de har forhandlet om neste års statsbudsjett klokka 19.

- Vi har en helhetlig skisse til løsning som vi nå kommer til å innkalle våre grupper til å godkjenne nå i kveld. Og så håper vi at vi får tilslutning der, og i så fall har vi en budsjettavtale for 2019, sa finanskomiteens leder Henrik Asheim (H).

Dårlig klima

Det har lekket en rekke detaljer fra skissen til budsjettavtale, deriblant en planlagt økning i barnetrygden, fjerning av 350-kronersgrensen for momsfritak og økt skattenivå for de rikeste. Frps Helge André Njåstad sier det har vært krevende forhandlinger.

- Det har ikke vært et godt nok samarbeid mellom de fire partiene. Forhandlingsklimaet har vært preget av mye frustrasjon, sier Njåstad.

- ALLMENT RASERI: KrF og regjeringspartiene er enige om neste års statsbudsjett. Dette har de blitt enige om. - Det var et allment raseri! Og de sier de vil være samarbeidspartner i framtiden, og så gjør de noe sånt, sier Carl i Hagen til Dagbladet etter at gruppemøtet er over. Han sikter til kuttet i taxfree-kvota. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Han mener helheten i budsjettavtalen er god. Bakteppet for avtalen og forhandlingene er han derimot lite fornøyd med.

- Måten KrF har behandlet oss på har gjort det utfordrende å være helhjertet i dette samarbeidet, sier Njåstad.

- Overkjøring

Tidligere i dag ble det blant annet klart at KrF ville stemme for et Ap-forslag om å endre taxfree-reglene. Endringen medfører at man ikke kan bytte tobakk-kvoten i alkohol, og satte fyr i teltet i Frp-leiren.

- Dette er overkjøring av regjeringens politikk, sier leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets Ungdom til Dagbladet.

Han mener dagens regjeringspartier må sørge for å få omgjort vedtaket når forhandlingene med KrF starter. Også Fremskrittspartiets helsepolitiker Åshild Bruun-Gundersen er oppgitt over saken.

- Det er veldig spesielt at KrF hopper på et benkeforslag fra Ap om å redusere taxfreekvota, midt i budsjettforhandlingene og regjeringssonderingene. Frp og KrF står langt fra hverandre i alkoholpolitikken, noe dette er er uttrykk for. Jeg forventet at vår forhandlingsdelegasjon fremmer Frps syn i alle saker, sier Bruun-Gundersen til Dagbladet.

Endret kvote

Det var i forbindelse med et representantforslag fra KrF om «en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk» at endringene i taxfreekvoten ble vedtatt.

- Jeg tror ikke dette vil endre folks syn eller ha noen helseeffekt. At man ikke skal drikke alkohol når man kjører eller er gravid, er godt kjent, legger Bruun-Gundersen til.

KrF foreslo opprinnelig å be regjeringen «vurdere en reversering» av endringen som kom i 2014. Den innebar at kundene kan kjøpe opptil seks flasker vin dersom de ikke benytter seg av tobakkskvoten.

I siste liten kom Ap med et forslag om å reversere hele ordningen, melder NRK. Opprinnelig skulle det skje fra 2019, men det gjorde det vanskelig for KrF å støtte. Men da datoen i stedet ble satt til 1. januar 2020, valgte KrF å stemme for.