- De sier nei, nei, nei, og ødelegger for tusenvis av jobber

- Frp kommer til å feile, kontrer Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Det har foreløpig vært relativt stille rundt spørsmålet om oljeboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, denne valgkampen. Men spørsmålet vil utvilsomt bli heftig debattert de neste to årene.

Det er i stor grad de små partienes fortjeneste at det så langt ikke er åpnet for oljeboring. SV og Sp sikret vern av Lofoten, Vesterålen og Senja under forrige stortingsperiode. KrF og Venstre kjempet gjennom et fornyet vern i deres samarbeidsavtale med regjeringspartiene Høyre og Frp.

- Vi har vunnet kampen om Lofoten med nok en utsettelse. For hver gang vi utsetter dette, jo mindre sjanse er det for at det blir noe av, sa Bellona-leder Frederic Hauge da det ble klart at KrF og Venstre vant fram med kravet i 2013.

Tirsdag møttes Oskar Grimstad, som sitter i Energi og miljøkomiteen for Frp, nestleder i Venstre Ola Elvestuen og SV-nestleder Bård Vegard Solhjell til debatt i Valgboden til DBTV.

- Trusselen er svært overdreven Grimstad mener det er nødvendig å bore i de sårbare områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Det er nydelige områder og truslen mot disse områdene er svært overdrevent. Budskapet til de som er mot dette, er at man bør stille miljøkrav og tekniske krav, før man åpner disse områdene, sier Grimstad og legger til:

- I dag mister tusenvis av mennesker jobben på grunn av oljeprisen, mens vi her har områder som kan utviklets til det gode for samfunnet.

- Frp vil feile SV-nestleder Bård Vegard Solhjell sier han er trygg på at Grimstad og Frp kommer til å feile i forsøket på å åpne for oljeboring.

- Grimstad kommer ikke til å lykkes. Hvis vi tar klima på alvor, må mesteparten av oljen som er igjen bli liggende, sier han.

Solhjell lister opp tre grunner til at man må la havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen ligge urørt.

- Internasjonalt er Lofoten et unikt område, som mange har hørt om. Nasjonalt ser vi at oljefylker som Rogaland og Hordaland går dårlig, mens det går ganske godt i Nord-Norge. Lokalt er det viktig at vi velger kommunestyrepolitikere som er skeptiske til boring, så er det også vanskeligere for regjeringen å få det gjennom i neste periode, sier han.

- Det blir enklere og enklere - Elvestuen, Venstre og KrF har sikret at det ikke blir oljeboring i denne perioden, på samme måte som SV og Sp sikret det i forrige stortingsperiode. Hvor lenge tror du prøveboring må treneres før problemstillingen blir lagt til side?, spør programleder Peder Ottosen.

- Jeg legger til grunn at det blir enklere og enklere for hver gang. Det er meningsløst å gå løs på de mest sårbare og verdifulle naturområdene vi har. Naturområdene i Lofoten og Vesterålen er langt viktigere for resten av verden, enn de eventuelle oljeverdiene, svarer Elvestuen.

- Hvorfor utfordrer de ikke oljeselskpaene? Frp-politiker Grimstad rister på hodet over Venstre og SVs motstand mot oljeboring.

- Jeg betrakter risikoen som lav, og nesten fraværende. Dersom disse partiene er optatt av at vi skal verne disse områdene, hvorfor utfordrer de ikke da selskapene på å utvikle måter der de kan ta ut petroleumsressursene på en trygg måte. De sier nei, nei, nei, og ødelegger for tusenvis av jobber, sier Grimstad.

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

UENIGE: Ola Elvestuen (V), Oscar Grimstad (Frp), energi- og miljøkomiteen, og Bård Vegar Solhjell (SV) møttes til debatt i valgboden tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UENIGE: Ola Elvestuen (V), Oscar Grimstad (Frp), energi- og miljøkomiteen, og Bård Vegar Solhjell (SV) møttes til debatt i valgboden tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.