OMKOM:  En tysk kvinne gikk ut på en netting oppe i Tuborg-tårnet. Nettet ga etter, og hun falt 26 meter ned i bakken. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
OMKOM: En tysk kvinne gikk ut på en netting oppe i Tuborg-tårnet. Nettet ga etter, og hun falt 26 meter ned i bakken. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

De sikkerhetsansvarlige sa opp bare timer før den tyske kvinnen falt i døden

Mente sikkerheten ved Tuborg-tårnet på Roskildefestivalen var så dårlig at de sa opp i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt over to uker etter at en tysk kvinne mistet livet på Roskilde-festivalen i Danmark, rettes det skarp kritikk mot firmaet Gehør som ledet prosjektet. Flere mener sikkerheten ved tårnet var for dårlig, og at den tragiske hendelsen kunne vært avverget.

Kvinnen skal ha tatt seg over et sikkerhetsgjerde i Tuborg-tårnet. Dansk politi konkluderte like etter med at det var et selvmord. De mener hun av «egen vilje» hadde hoppet ned på et nett, som kollapset og førte til at hun falt og døde.

I går hevdet to sikkerhetsansvarlige at de frivillige i tårnet var altfor unge og uerfarne. Jurist Cat Hindberg og konsulent Kristian Skjøth Madsen hadde selv sagt opp få timer før 35-åringen falt i døden den 3. juli i år.

- Det var for mange løse ender og logistikken holdt ikke. Vi kunne ikke jobbe der. Folk var ikke klar over oppgavene sine, og jeg kunne ikke fortelle dem det, for jeg hadde heller ikke fått noen instruksjoner, sa Cat Hindberg til DR Nyheder i går.

Skjøth Madsen pekte også på at det var unge helt ned i 18-årsalderen som hadde ansvar for å holde fulle folk vekk fra tårnet.

- Verken toaletter eller mat De to får nå støtte av klatreinstruktør Tor Madsen fra den bornholmske firmaet Nature Event, som ble leid inn av Gehør for å drive selve svevebanen. Han hadde imidlertid ikke noe ansvar for tårnet eller baren Sky Bar som var plassert i tårnet.

Han sier til Politiken at han aldri følte seg i sikre hender.

- De hadde ikke orden på noe. Da vi møtte opp, var prosjektet allerede forsinket med fire døgn. Og det var verken toaletter eller mat til de frivillige, sier Tor Madsen til den danske avisa.

Tuborg leide inn Gehør, som igjen leide inn firmaet Loxam, til å bygge tårnet bestående av 78 containere, mens Nature Event altså bygde selve svevebanen. Nature Event har også avgitt en rapport etter ulykka, hvor de slakter Gehør for manglende organisering, og mener prosjektet burde vært stoppet.

Det store spørsmålet i kritikken som rettes mot Gehør og selskapets direktør Martin Ersted, er om de frivillige i tårnet overhodet hadde den rette kompetansen, og om de var uthvilte nok til å kunne forhindre at den 35 år gamle kvinnen falt i døden.

- Jobbet 20 timer i døgnet Madsen vil ikke ta stilling til om ulykken kunne vært forhindret. Men han mener i hvert fall at de sikkerhetsansvarlige ikke hadde mulighet til å løse oppgavene de var satt til.

- De frivillige jobbet 20 timer i døgnet, og det poengterte vi overfor Martin [Ersted] flere ganger, sier han.

Han mener at Tuborg og Roskilde-festivalens arrangører er uten skyld. Men han tar selvkritikk for at han selv ikke informerte Tuborg og festivalarrangørene om forholdene til de frivillige.

Talsperson for Roskilde-festivalen, Christina Bilde, sa i går at kritikken var ny for festivalledelsen. Hun understreket også at det var opp til politiets etterforskning å plassere ansvaret, skriver Dagens Nyheder.

Avviser kritikken Direktør Martin Ersted i Gehør avviser kritikken overfor Dagbladet.

- Rapporten fra Nature Event er full av feil. Jeg kan forstå frustrasjonen og behovet for rasjonalisering i etterkant, men jeg er ikke enig i kritikken. Sikkerheten var faktisk enda bedre enn den var pålagt å være, sier Ersted til Dagbladet.

Han sier også at de frivillige var plassert slik de skulle være i forhold til sikkerhetskravene.

- Politi- og sikkerhetsmyndigheter har vært inne der før, under og etter hendelsen. Vi har fulgt alle regler og henvisninger som har blitt gitt til oss. Når det er sagt, så er det vanskelig å stoppe en person som ønsker å ta sitt eget liv, sier Ersted.

Fikk instruksjoner Ersted avviser også påstandene om at frivillige skal ha jobbet opp mot 20 timer i døgnet, og ikke har fått instruksjoner om hvilke arbeidsoppgaver de skulle utføre.

- Så vidt meg bekjent, har ingen jobbet mer enn åtte timer av gangen. Vi følger de normale prosedyrene for frivillige på Roskildefestivalen, sier han.

Han vil ikke kommentere de frivilliges alder, men svarer:

- Det viktige er at personene har fått de instruksjonene de trengte for å utføre sitt arbeid. Og det har de, sier Ersted.

Ingen kontroll av sikkerheten Samtidig melder nyhetsbyrået Newspaq at det ikke ble utført kontroll av arbeidsmiljøet og sikkerheten på Roskildefestivalen. Det var politiet alene som ga grønt lys for svevebanetårnet, og ikke Arbeidstilsynet.

- Det er festivalens ledelse eller arbeidsgiveren som ene og alene har ansvaret for at de frivillige er kompetente, sier tilsynssjef Hasse Mortensen i Arbeidstilsynet på Sjælland til Newspaq.

Politiet i Midt- og Vestjylland sier kritikken av sikkerheten fra de frivillige ikke vil endre etterforskningen.

- Den inngår på lik linje med de vitneutsagn vi har fra stedet, og de tekniske undersøkelsene. Det er en samlet vurdering. Kritikken endrer ikke dette, sier viseinspektør Per Heide ved Midt- og Vestsjællands politi til DR Nyheder.