De sikrer din velferd

STAVANGER (Dagbladet): Her er jentene som sikrer din velferd og din pensjon! Hver jente soper inn en million kroner i minuttet til statskassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er tøffe oljetradere hos Statoil med hele verden som arbeidsfelt.

- Vi må godsnakke med kundene og få dem til å kjøpe oljen dyrest mulig. Vi kjenner kundene nesten bedre enn vår egen familie og våre venner, sier Hilde Østerhus (30) og Hege Fiskvik (33) til Dagbladet.

Før var alle oljetraderne menn. Nå setter Statoil verdensrekord, med halvparten kvinner, og de er like tøffe forhandlere som sine mannlige kolleger i det hektiske meklerlandskapet på Forus utenfor Stavanger.

Kvinnesjarm

- Kvinnesjarm selger, flirer Statoil-jentene. De jobber i en hard bransje der tjuvtriks og knep florerer.

- Men vi tviholder på høy moral. Det er ikke lov til å lyve. Men jeg går ikke god for hvilke metoder kunder og konkurrenter benytter, sier Geir Heitmann, Statoils sjef for råoljesalg fra Stavanger.

Statoil er verdensledende på såkalt spot-salg, eller straks-salg av olje. Oljetradernes oppgave er å selge dyrest mulig, slik at oljefondet vokser og Norges velstand sikres.

- Vi må prøve å få kunden til å forstå at vi har svært lite olje igjen å selge, da handler de fort. Og vi må drive etterretning og finne ut om kunden har et desperat behov for olje, det vil kunden sjøl aldri avsløre. Når oljebehovet er akutt, kan vi skru prisene opp. Vi står i hver vår ende: kunden vil kjøpe billig, vi vil selge dyrt. Vi må beherske noen knep, avslører oljetraderne Hilde Østerhus og Hege Fiskvik.

På en normal dag selger Statoils åtte tradere, fire kvinner og fire menn, olje for rundt 600 millioner kroner. Denne gjengen har lange dager. De må være der når kunden ringer og vil kjøpe, og det er ofte hektisk aktivitet til seint på kveld.

Ingen søndagsskole

- Dette er ingen søndagsskole, forklarer Geir Heitmann.

- Ansvaret er enormt. Ti cent lavere pris kan bety milliarder i tapt inntekt. Du skal ha en spesiell personlighet for å lykkes, sier han.

- Jobben er spennende og internasjonal, men ikke familievennlig. Ingen grunn til at dette skal være en gutteklubb, mener Hilde Østerhus og Hege Fiskvik.

Lønna vil de ikke snakke så mye om. Deres kolleger ute i den store verden har feite gasjer. Nå kommer også Statoil sigende etter og innfører resultatbasert lønn, da vil det dryppe mange ekstra tusenlapper over de dyktigste oljetraderne.

JENTEREVOLUSJON: Oljetraderne Lise Gro Ekholdt (45) (fra venstre), Cecilie Fosse Ekeland (31), Hilde Østerhus (30) og Hege Fiskvik (33) brøytet seg fram i et totalt mannsdominert miljø og lyktes som oljetradere hos Statoil.