De siste arbeiderne måtte gi opp

Nye eksplosjoner, høye strålingsverdier, delvis nedsmeltning og hvit røyk. Atomkrisen forverres for hvert minutt.

HARDT SKADD: Et bilde fra Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), som eier atomkraftverket, viser det som skal være reaktor tre og fire ved det tsunamiskadde Fukushima Daiichi-komplekset. Foto: AFP PHOTO / TEPCO via JIJI PRESS / SCANPIX
HARDT SKADD: Et bilde fra Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), som eier atomkraftverket, viser det som skal være reaktor tre og fire ved det tsunamiskadde Fukushima Daiichi-komplekset. Foto: AFP PHOTO / TEPCO via JIJI PRESS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krisen fortsetter med full styrke ved det tsunamiskadde atomkraftverket Fukushima Daiichi ved østkysten av Japan.

Gå til Dagbladets Nyhetsstudio for de siste oppdateringene fra Japan.

50 arbeidere, som har kjempet en desperat kamp den siste tida for å hindre katastrofal nedsmeltning og alvorlige utslipp, måtte evakueres på grunn av farlige strålingsverdier, opplyste kabinettsekretær Yukio Edano under en pressekonferanse i natt.

- Det betyr at de ikke kunne fortsette noen operasjoner ved kraftverket, sier Edano ifølge nyhetsbyrået AP.

Mindre enn en time senere ble det meldt at verdiene hadde sunket igjen, og at arbeiderne var tilbake på det jordskjelvrammede atomkraftverket.

Risikovurderinger Kabinettsekretæren sier strålingsverdiene ved hovedporten til anlegget varierer innen høye nivåer fra time til time.

Myndighetene vurderer nå å sette inn helikoptere for å slippe vann ned på de skadde reaktorene i et forsøk på å avkjøle. Operasjonen må imidlertid gjennom en nøye risikovurdering, sa Edano.

- Det kan være farlig å pøse på mye vann på kort tid. Dessuten må vi tenke på dem som sitter om bord helikopteret, sier Edano. Det er fra før iverksatt en flyforbudssone i en 30 km radius fra kjernekraftverket.

Kydodo News melder i 06-tida at sterke vinder hindrer helikopterne fra å lette.

Kritisk Situasjonen er kritisk ved flere av de skadde reaktorene. Trolig er 70 prosent av brenselsstavene ved reaktor nummer én skadd og 33 prosent ved reaktor nummer tre. Begge antas å ha hatt en delvis nedsmeltning i kjernene.

Edano sier reaktor nummer tre kan ha fått skader på inneslutningen som beskytter nettopp kjernen. Store mengder hvit røyk strømmet i natt ut fra denne reaktoren, uten at det er umiddelbart klart hvor årsaken ligger. En mulighet er at det er damp.

- Det er ikke rapporter om noen ny eksplosjon i forkant av den hvite røyken, sa Edano.

Vannet i reaktor fire kan ha begynt å koke. Om nivåene synker kan dette blottlegge de brukte brenselsstavene, som dermed vil stå uten avkjøling. Eieren av kraftverket, TEPCO (Tokyo Electric Power Company), kan ikke utelukke at fisjonsprosessene kan starte igjen.

En brann ved reaktor nummer fire i går kveld, norsk tid, er antatt slukket. Nå skal arbeidet med å pumpe vann inn i reaktoren gjenopptas.

For å hindre dette sprøyter de inn borsyre, opplyste myndighetene i natt.

Også reaktor fem og seks er unormalt varme og må avkjøles, opplyser tv-kanalen NHK.

Utvider ikke evakueringen Japanske myndigheter sier de foreløpig ikke kommer til å beordre en evakuering utover den som er i kraft. Alle innen en radius på 20 km skal evakueres, mens de innen en radius på mellom 20 og 30 km har fått pålegg om å holde seg innendørs.

- Med mindre vi ser at strålingen går raskt opp ved komplekset, er det ikke nødvendig å utvide evakueringsområdet, sier Edano.

RØYK: Et skjermbilde fra den japanske tv-kanalen NHK viser hvit røyk som stiger opp fra det skadde atomkraftverket Fukushima Daiichi. Foto: NHK
RØYK: Et skjermbilde fra den japanske tv-kanalen NHK viser hvit røyk som stiger opp fra det skadde atomkraftverket Fukushima Daiichi. Foto: NHK Vis mer