Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De siste bildene før «Berserk» forsvant

Jarle Andhøy hyller sine venner etter Berserk-forliset, og langer ut mot kritikernes «hylekor».

HEDRET AMUNDSEN: Jarle Andhøy og Samuel Messie ble ikke med «Berserk» på dens siste ferd. De dro til Sydpolen der de plantet det norske flagget til ære for 100-årsjubileet for Roald Amundsens ekspedisjon. Foto: TV Norge.
HEDRET AMUNDSEN: Jarle Andhøy og Samuel Messie ble ikke med «Berserk» på dens siste ferd. De dro til Sydpolen der de plantet det norske flagget til ære for 100-årsjubileet for Roald Amundsens ekspedisjon. Foto: TV Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå snakker Jarle Andhøy ut om de vonde anklagene og stormen som har vært etter at «Berserk» forliste i isødet.

- Det har vært et hylekor med uvitende tredjeparter, som har sagt og ment mye rundt ting og forhold de ikke har peiling på. Det er utelukkende spekulasjoner og synsing. Derfor må de savnedes stemmer også få høres. De stemmene er utrolig viktig å få fram, sier Andhøy til Dagbladet på satelittelefon.

Det, sier Andhøy, skjer i siste episode av «Berserk mot Sydpolen», som vises på TV Norge torsdag. Eventyreren sier han er klar over at episoden kan være vanskelig å se for de pårørende. Men han omtaler den også som «det viktigste tv-programmet» han noensinne har vært del av.

UTSTYRSSJEKK: Leonard J. Banks viser fram utstyret som ble tatt med på «Berserk». Foto: TV Norge
UTSTYRSSJEKK: Leonard J. Banks viser fram utstyret som ble tatt med på «Berserk». Foto: TV Norge Vis mer

- Alle andre enn dem det gjelder har fått si sitt. Nå er det de dødes tur. Folk har ment mye om denne ekspedisjonen, og jeg tror det vil gi et mer nyansert og balansert bilde enn det som har kommet fram til nå. Jeg vil ikke snakke noe politikk nå. Både gutta om bord på «Berserk» og jeg står for det vi gjør, sier Andhøy til Dagbladet.

Hedersmenn - Nå løfter vi fram versjonen til tre hedersmenn. Ved en «vanlig» ulykke vil det være politi, havarikommisjon eller andre nøytrale tredjeparter som kommer på åstedet for å utføre sine granskninger, før de kommer til en konklusjon. Slik er det ikke i denne saken. Ingen har gjort det, men det er blitt dømt av uvitende synsere som ikke har forutsetninger for å vite hva de snakker om. Det er viktig å få fokus på de faktiske omstendigheter, sier Andhøy.

- Nå kommer vår versjon, med guttas egne tanker og vurderinger. Når du seiler i verdens tøffeste farvann, er det ikke moro, men alvorlig. Og da tenker og reflekterer man over konsekvensene på forhånd, sier eventyreren.

Han sier flere vil «skjemmes» over uttalelser.

DET SISTE BILDET: Morgendagens episode fra TV-serien «Berserk mot Sydpolen» viser de siste bildene av «Berserk»-mannskapet som dro til havs. Foto: TV Norge.
DET SISTE BILDET: Morgendagens episode fra TV-serien «Berserk mot Sydpolen» viser de siste bildene av «Berserk»-mannskapet som dro til havs. Foto: TV Norge. Vis mer

- Enkelte som ser denne episoden kommer til å skjemmes over hvordan de har oppført seg, etter at de har uttalt seg om en ulykke de ikke kan noe om, sier Jarle Andhøy til Dagbladet.

Ubesvarte spørsmål - Hva er det som kommer fram i episoden?

- Den viser blant annet gutta som blir igjen i «Berserk», altså båtlaget, som kommuniserer om hva de skal gjøre om stormen inntreffer. I praksis ser vi at det stikk motsatte skjer når den gjør det. Det vet vi fra historien etterpå. Her er det mange ubesvarte kjernespørsmål, særlig opp mot newzealandske myndigheter, sier Andhøy.

- Hva slags spørsmål?

TOK FARVEL: Jarle Andhøy holdt den siste peptalken før «Berserk» la fra land. Foto: TV Norge.
TOK FARVEL: Jarle Andhøy holdt den siste peptalken før «Berserk» la fra land. Foto: TV Norge. Vis mer

- Særlig kontakten forut for forliset. Det er også blitt sagt at det lå dårlige forberedelser til grunn og at vi hadde campet på isen. Det vi får se i den dokumentaren er at det ikke er noe problem, og at vi dessuten aldri campet på isen, sier Jarle Andhøy til Dagbladet.

Andhøy opplyser at «Nilaya» nå seiler med brukket bom, trolig etter at båten ble presset hardt. Han vil reparere denne så snart som mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!