- De siste dagene har ikke vært høydepunktet i vårt samarbeid

Erik Solheim om forholdet til SV-lederen etter statsrådavgangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter nøkkeloverrekkelsen ved Utenriksdepartementet, hvor Heikki Holmås fikk overlevert ny koffert og nøkkel til den nylig avgåtte utviklingsministeren, hadde Erik Solheim en egen pressekonferansen om hans egen statsrådavgang.

Bittert oppgjør
Mot sin egen vilje gikk han i dag av som både miljø- og utviklingsminister. Solheim viste selv til at det vanligvis er to grunner til at statsråder går av:

- Den ene har vært at vedkommende har vært i politisk trøbbel, og den andre at det har vært regjeringsskifte. Jeg tror ikke det er mang eksempler på at det er statsråder som går av uten å ønske det, sa Solheim under pressekonferansen.
Ut mot Lysbakken Selv om Solheim startet hele pressekonferansen med at han ikke hadde kalt inn pressen «fordi han jeg er bitter», var det åpenbart fordi Solheim hadde behov for å forklare hvorfor han mente Lysbakken nå har gjort feil i å avsette ham.

- Jeg var uenig i den avgjørelsen Audun tok, og lot det skinne igjennom at han og SV-lederen har havnet på kant med hverandre etter at det ble klart hva slags omrokeringer Lysbakken ville gjøre i regjering:

- Jeg kommer sikkert til å gjenopprette tilliten, men de siste dagene har ikke vært høydepunktet i vårt samarbeid.

Solheim mener det var feil av Lysbakken av to grunner. Solheim mener han har den erfaringen og kunnskapen som SV nå trenger. I tillegg mener han at de tre nye statsrådene utgjør et for lite bredt spekter av hva SV har å by på.

- Jeg har ment at erfaring er viktig. Audun har ment at partikabalen har vært viktigst, sa Solheim og la ikke skjul på hvor uenige de to har vært om statsrådavgangen.

- I SV har vi gjort vesentlige feil den siste tiden. Audun mente fornyelse nå var det viktigste, jeg mente erfaring.
  - Stolt
Solheim benyttet også anledningen til å skryte av sin egen innsats, og viste også til at han mente SV kunne fortsatt å nyte godt av hane kontaktnettverk ute i verden og hans mangeårige erfaringer.

- Jeg er stolt over det jeghar fått til. Nest etter Torbjørn Berntsen er jeg den miljøvernministeren som har sittet lengst, og den lengstsittende utviklingsministeren, sa Solheim og trakk særlig fram regnskogfondet som en av hans største bedrifter.

- Kort sagt er det utrolig at et lite land har fått til så mye.

Etter pressekonferansen spurte Dagbladet om hvorfor han hadde så behov for å ta et oppgjør med SV-lederens avgjørelse om å kaste ham som statsråd.

- Jeg tar ikke et oppgjør med ham, jeg bare sier at jeg er uenig med ham, sier Solheim.