De siste målingene tikker inn: Clintons vinnersjanser økte time for time i natt

Gode meningsmålinger både nasjonalt og i vippestatene for Clinton på tampen av valgkampen.

SISTE TALE: Under Hillary Clintons aller siste tale for velgerne i Philadelphia dagen før det amerikanske valget, takket hun familie og støttespillere, og gav velgerne en siste oppfordring om å bruke stemmeretten. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Morgenen før valgnatta er Hillary Clinton nå en relativt klar favoritt til å vinne det amerikanske presidentvalget.

Et par nye gode meningsmålinger både nasjonalt og i de viktige vippestatene Nevada, Nord-Carolina og Florida gjør at hun i løpet av natta har gått fra omtrent 65 prosent sjanse til 72 prosent for å vinne i modellen til genierklærte Nate Silver hos Fivethirtyeight. Bare mellom kl. 07 og 08 norsk tid spratt Clintons sjanser opp med et prosentpoeng.

SUPERSTJERNE PÅ LAGET: Donald Trump hevder at Tom Brady har forhåndstemt på ham. Selv sier Brady, som er en svoren Trump-tilhenger, at han ikke har stemt ennå. Video: CNN Vis mer

- Clinton har nå en ledelse på 2,9 prosentpoeng, og 3,8 prosentpoeng på meningsmålingene med høyest kvalitet, skriver Silver i sin siste analyse.

Men det er som kjent ikke flertallet nasjonalt som avgjør hvem som blir president, det er hvilken kandidat som kommer først til 270 valgmannsstemmer.

Silver mener Florida og Nord-Carolina blir de to viktigste vippestatene.

De siste dagene har det i praksis vært dødt løp i begge østkyst-delstatene. Fivethirtyeight gir nå Trump en 52 prosents vinnersjanse i Florida. Ifølge nettstedet Realclearpolitics' sammenstilling av meningsmålingene, leder Clinton med et prosentpoeng.

I Nord-Carolina har Clinton ifølge Fivethirtyeight 56 prosents vinnersjanse, mens Realclearpolitics gjennomsnittsmåling har Trump såvidt foran.

Silver mener de neste vippestatene på lista over hvor valget kan avgjøres er Pennsylvania, Michigan, Nevada og New Hampshire.

- Tre stater på Østkysten kan gi tidlige svar. Taper Trump Nord-Carolina og Florida, må han overraske i Midtvesten og nærmest gjøre rent bord fra Pennsylvania til Iowa. Taper han Pennsylvania også, er valget over, sier historiker Hallvard Notaker, forfatter av den ferske boka «Amerikansk valgkamp».

Nate Silver og Fivethirtyeights modell har gjennom hele valgkampen gitt Trump større vinnersjanser enn andre modeller. New York Times' modell gir Trump bare 16 prosent sjanse. Nyhetsbyrået Reuters publiserte i natt norsk tid en sannsynlighetsberegning som gir Clinton 90 prosent sjanse til seier.

DETTE AVGJØR VALGET: Innbyggerne i bare tre stater kan alene bestemme utfallet av presidentvalgkampen. Video: Guro Lindahl Flåten og Marie Røssland / Dagbladet Vis mer