Slaget om Syria

De siste opprørerne er ute. Nå feirer de jul i Aleppo

Orkester i nissekostymer, julegran og Assad-bilder. 

KONTRASTER: I øst av Aleppo har de aller siste menneskene blitt evakuert ut av det som nå er en by kontrollert av syriske regjeringsstyrker. I vest derimot feirer men Assads regime, og jul. Video: Eyad alhosain via Storyful Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste opprørerne er evakuert fra Aleppo, og byen kontrolleres nå av Assads regjeringsstyrker. Kun i en liten lomme i den vestlige utkanten av Aleppo befinner det seg nå opprørere, melder Reuters. Minst 25 000 mennesker har forlatt byen de siste dagene. De flykter fra presidentens styrker.

Samtidig jubler Assads støttespillere som er igjen i Aleppo. Bilder inne fra den herjede byen viser hvordan en stor gruppe av Assad-tilhengere har tjuvstartet julefeiringen.

JULEGRAN: En stor gruppe mennesker hadde samlet seg for å tenne ei julegran i Vest-Aleppo tirsdag kveld. Samtidig ble den aller siste bussen med evakuerte opprøre fraktet ut av byen. Foto: Skjermdump
JULEGRAN: En stor gruppe mennesker hadde samlet seg for å tenne ei julegran i Vest-Aleppo tirsdag kveld. Samtidig ble den aller siste bussen med evakuerte opprøre fraktet ut av byen. Foto: Skjermdump Vis mer

På Azizieh-plassen i Aleppo by er det tent julegran og flere hundre mennesker møtte opp for høre et orkester i nissedrakt spille og synge julen inn. I bakgrunnen synes store bilder av president Assad selv, mens flere et hopetall av syriske flagg vaier i vinden.

Samtidig, ikke langt utenfor byen, er tusenvis av syrere på rømmen. De forsøker å overleve ute i et vinterkaldt Syria, med minusgrader på nattestid.

Den syriske hæren ba for få dager siden de siste opprørerne og sivile i Øst-Aleppo forlate området før hæren starter en «utrenskning» i byen, ifølge en militær kilde. Tusenvis av mennesker har allerede forlatte de sønderbombede områdene, som inntil nylig var en av de viktigste bastionene til syriske opprørere.

Evakueringen har tatt tid, og stanset opp flere ganger.

- Kvinner, barn og eldre har ventet på å bli fraktet ut av områdene i tre døgn. Det er forferdelig kaldt her nå. Snø i fjellene og under null grader om natta. Det må være helt forferdelig for folk å vente. Stakkars folk, fortalte Elizabeth Hoff, sjef for Verdens helseorganisasjon, WHO, i Syria, til Dagbladet for to dager siden.

Aleppo var Syrias mest folkerike by før borgerkrigen i landet brøt ut, og i fire år har de østlige delene av storbyen vært under kontroll av ulike opprørsgrupper, som gradvis har mistet grepet om området.

Assads regjeringsstyrker har kontinuerlig bombet den strategisk viktigste byen fram til våpenhvilen forrige uke. Sivilistene som kan, flykter fra byen, men mange frykter også for sin egen sikkerhet og er bekymret hva som skjer dersom de faller i hendene til regjeringsstyrkene, lyder meldingene fra byen.

Dagbladet følger saken.