PILOTEN:  Zaharie Ahmad Shah var pilot om bord på det savnede Malaysia Airlines-flyet. Foto: Privat
PILOTEN: Zaharie Ahmad Shah var pilot om bord på det savnede Malaysia Airlines-flyet. Foto: PrivatVis mer

De siste ordene fra cockpiten var ikke «all right, good night»

Og det er heller ikke sikkert det var andrepiloten som sa dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til nå har malaysiske myndigheter hevdet at de siste ordene som ble ytret fra cockpiten til Malaysia Airlines flight MH730 var «all right, good night». De har også vært temmelig sikre på at det var andrepilot Fariq Abdul Hamid som sa dem.

Nå viser det seg at dette ikke stemmer, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Vi ønsker å bekrefte at de siste ordene som ble sagt i dialogen mellom flygeleder og cockpiten klokka 01.19 malaysisk tid var «Good night Malaysian three seven zero», opplyser den malaysiske luftfartstilsynet i en pressemelding.

De forsøker nå å finne ut om det var piloten eller andrepiloten som sto for utsagnet.

Kritikk - En avskrift av hele samtalen vil bli gjort tilgjengelig for pårørende på neste pressekonferanse, sier Malaysias forsvarsminister Hishammuddin Hussein, som også er fungerende transportminister, på Twitter.

Malaysiske myndigheter har fått mye kritikk for deres håndtering av flymysteriet. Særlig fra familiene til de kinesiske passasjerene om bord på MH370, som har anklaget dem for å holde tilbake informasjon.

Denne rettelsen vil neppe øke tilliten til myndighetene.

«Good night Malaysian three seven zero» er en langt mer formell måte å avslutte en samtale på, og samtalene som pilotene har hatt er åpenbart viktige i etterforskningen, siden det har vært spekulert i om disse to kunne stå bak forsvinningen.

Hjemmene til både piloten Zaharie Ahmad Shah, og Fariq Abdul Hamid har blitt gjennomsøkt av politiet, uten at politiet har funnet noe som kunne gjøre dem til mistenkte i saken.

Signalsøker Et australsk marineskip utstyrt med en amerikansk signalsøker ble mandag med i søket etter det savnede Malaysia Airlines-flyet MH370. Signalsøkeren skal oppdage signalene som flyets ferdskriver sender ut, og det er nå et løp mot tida.

For hvert minutt som går blir det vanskeligere å finne ferdskriveren og lydopptakene. Batteriet som sender ut disse signalene er ment å holde i rundt 30 dager, og det er nå 23 dager siden det malaysiske flyet forsvant.

Statsminister i Australia, Tony Abbott, har uttalt at søket vil fortsette i tida framover. Han mener myndighetene skylder de pårørende av de 239 passasjerene å fortsette søket etter vrakdeler.

- Vi kan fortsette å søke i lang tid framover og vi kommer til å søke etter flyet i lang tida framover, sa Abbott.