De siste timene

BEOGRAD (Dagbladet): - Det var et beveget øyeblikk da Slobodan Milosevic tok farvel med kona, dattera og sine nærmeste kamerater og ble med politiet. Han satte seg inn i bilen med sin faste sjåfør. Han beholdt verdigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zivorad Igic (58), første visepresident i Sosialistpartiet, forteller at følelsene derimot rant over for kona Mirjana Markovic (58) og dattera Marija (32) da serbernes enehersker i 13 år overga seg til politiet klokka 04.30 i går morges.

I affekt fyrte Marija av fem pistolskudd inne i villaen. Politiet mener at hun siktet på dem. Hun motsatte seg arrestasjonen. Det risikerer hun nå å bli tiltalt for.

- Hun og mora reagerte sterkt følelsesmessig, sier Igic.

Tøv

Den tidligere journalisten og gymnaslæreren fra Pristina i Kosovo har i løpet av de siste 11 årene klatret helt til topps og styrer nå Sosialistpartiet (SPS) i fravær av Milosevic.

Utmattet av mangel på søvn etter to våkenetter i den omringede villaen i Dedinjeåsen og et fem timer langt møte med et par hundre hovedstyremedlemmer i SPS, ga han Dagbladet et eksklusivt intervju i går kveld.

Den siste måneden har Igic tilbrakt sammen med Milosevic. I dag skal han besøke ham i sentralfengslet i Beograd, som den første etter kona Mira Markovic.

- Det er bare tøv når regjeringsmedlemmer og utenlandske fjernsynsstasjoner forteller at Milosevic var helt ute av balanse og truet med å drepe både seg og familien.

- Samme tøvet er det at Milosevic angivelig ble presset av medarbeidere til å gi seg. Helt suveren tok han beslutningen selv. Han er helt overbevist om sin uskyld. Men Igic innrømmer at det var to nervepirrende netter i villaen.

- Vi ba politifolkene om ikke å storme så lenge vi satt i forhandlinger.

Våpenlager

Zivorad Igic bekrefter at Milosevic selv var væpnet.

- Selvfølgelig hadde han pistol, som alle andre som var til stede. Men hvis han hadde aktet å begå selvmord, finnes det mange andre metoder, legger han til.

I villaen og på eiendommen er det ifølge det serbiske innenriksdepartementet beslaglagt lagre med maskinpistoler, titalls ulike mindre pistoler, håndgranater, ammunisjon, pluss en rakettdrevet granatkaster og to pansrede personellkjøretøyer!

- pplysningene stemmer. Men forklaringen er at villaen sorterer under den jugoslaviske hæren og skal kunne beskyttes, sier visepartisjef Igic.

Snart fri

- Han hevder at Milosevic ikke et øyeblikk frykter å bli utlevert til FNs krigsforbryterdomstol i Haag. Han tror heller ikke at tiltalen vil bli skjerpet til muligens å omfatte kuppforsøk, drap, bortføring og andre forhold utover maktmisbruk og økonomisk kriminalitet.

- Om kort tid vil Milosevic være fri borger igjen og fortsette sin oppgave som partileder. Det var derfor han sa seg villig til å overgi seg, for å hjelpe domstolene til en oppklaring av anklager som ikke har noen rot i virkeligheten. Etterforskningen vil være raskt unnagjort, dersom dommeren ikke er forutinntatt.

«Edel mann»

Igic beskriver Milosevic som en edel person, bare skyldig i en ukonvensjonell forretningsdrift.

Den hvithårede, vennlige SPS-visepresidenten byr på lunken cola, sigaretter og denne innrømmelsen:

- Milosevic tok noen snarveier økonomisk. Han ga ordre om å overføre kontanter utenom bankvesenet fra firmaer som gikk godt til selskaper som hadde problemer, for eksempel innen tekstil- og metallindustrien. Dette var ikke helt etter boka, men Milosevic var opptatt av å berge arbeidsplasser, spesielt etter NATOs bombing.

BUDBRINGER: Maskerte politifolk undersøker Zivorad Igic, en nær medarbeider av Milosevic, idet han kommer ut fra et møte med den tidligere presidenten inne i villaen.