De siste timene

I løpet av få minutter skjedde selve katastrofen. Her er de siste dramatiske timene og minuttene for romferja «Columbia» og de sju om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 08.53 (13.53 norsk tid):

De første indikasjonene på problemer. Venstre ving mistet temperatursensorer. Under oppskyting av «Columbia» skal en bit isolerende skum fra drivstofftanken ha truffet den samme vingen. Tapet av sensorene på venstre ving sekunder etterpå ble fulgt av nye problemer som tap av lufttrykk i landingshjulene og kraftig oppheting av romferjas konstruksjon.

08.53- 09.00 :

Åtte sensorer på venstre vinge slutter å gi informasjon om temperaturen i hydraulikksystemet. Samtidig slutter også sensorene som viser lufttrykket i landingshjulene å virke. NASA beskriver hendelsen som at «kablene var kappet».

08.58 :

«Columbia» holder cirka 60 kilometers høyde og en hastighet på omtrent 20000 kilometer i timen. Romskipet er fortsatt rundt 2000 kilometer unna landingsstedet Kennedy Space Center.

08.59 :

Mission Control i Houston kontakter romferja. Samtalen går som følger: - Columbia, Houston, vi har mottatt meldingen om lufttrykket i landingshjulene og fikk ikke inn («did not copy») siste melding, sier Mission Control. - Forstått («Roger»), uh..., er svaret fra romferja. Så brytes all forbindelse.

09.00:

Linjebrudd mellom romskip og bakke. Bakkemannskapene prøver gjentatte ganger å få kontakt med «Columbia».

09.01- 09.03:

De neste minuttene kommer en rekke meldinger fra øyenvitner på bakken. De beskriver et stort smell, risting og en hvit røyklinje på himmelen. Bakkemannskapene prøver fortsatt å få kontakt med skipet.

09.16 :

Romferja skulle ha landet på Kennedy Space Center i Florida. President George Bush blir kontaktet.

09.34 :

NASA erklærer nødssituasjon og starter mobiliseringen av egne kriseteam i Dallas og Fort Worth. Samtidig blir det nedsatt en granskingskommisjon.

09.40 :

CNN og andre tv-kanaler viser direkte bilder av at fartøyet tilsynelatende går i oppløsning når det kommer inn i atmosfæren. NASA bekrefter kort tid seinere at «Columbia» styrter noen minutter før den skulle ha landet på Cape Canaveral i Florida. Det er ingen mulighet for at «Columbia» kunne ha gjennomført en vellykket nødlanding, opplyser NASA etter at ulykken er et faktum.

09.44 :

NASA advarer mot nedfall fra romferja.

10.30 :

Bush bestemmer seg for å dra tilbake til Det hvite hus fra Camp David, der han befinner seg.

11.00 :

NASA senker flagget til halv stang.

11.20 :

Drøye to timer etter at «Columbia» skulle ha landet samler NASA de sjokkskadde familiemedlemmene.

12.30 :

Bush kommer tilbake til Det hvite hus. Nasjonal sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice er allerede der.

12.40- 12.45 :

Presidenten kondolerer de etterlatte.

13.00 :

Alle offentlige bygninger får beskjed om å flagge på halv stang.

13.25 :

Bush og Ariel Sharon snakker sammen over telefon. Begge kondolerer.

14.04- 14.08 :

Bush taler til en nasjon i sorg. «'Columbia' er tapt, det er ingen overlevende,» erklærer han.