Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De sju siktede visste ikke om hverandres overgrep

Helt uavhengig av hverandre skal de siktede ha misbrukt samme jente og/eller hennes skolevenninne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om denne saken? Ring direkte til journalist på 412 15 090, Send sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00

(Dagbladet.no): Ifølge forklaringene til fem menn som har tilstått, skal de mange overgrepene mot to tenåringsjenter fra ei bygd i Nord-Norge ha skjedd uten at mennene snakket seg i mellom om det som skjedde.

- Det er riktig, sier politiadvokaten som har ansvaret for saken til Dagbladet.no.

Totalt sju menn er siktet i den spesielle saken. En mann fra Østlandet er ennå ikke avhørt, mens én av mennene i Nord-Norge nekter straffskyld.

Politiet mener begge jentene har vært utsatt for overgrep som omfattes av straffelovens \' 196 om seksuell omgang med barn under 16 år. Bare en av de siktede, rektoren på jentenes skole, har blitt siktet etter en noe mindre alvorlig paragraf, § 200. Ingen av mennene skal ha utøvd vold under overgrepene.

Ved én anledning i 2006 og en rekke ganger i 2007 har noen av mennene forgrepet seg mens de altså ikke hadde kunnskap om at også andre menn misbrukte jentene.

- Ingen visste om de andre

To av mennene har ifølge politiet begått overgrep mot begge de fornærmede.

- Min klient har ikke visst om noen av de andre tilfellene og har ingen tilknytning til de andre siktede. Såvidt jeg har forstått har ikke noen av mennene hatt kjennskap til de andres kontakt med disse jentene, sier advokaten til en av de siktede til Dagbladet.no.

Han mener saken har fått et alt for stort omfang både i media og hos politiet fordi antallet siktede er så høyt.

- Samtlige av de siktede rammes av at det er andre impliserte. Enkeltvis ville aldri disse sakene ha fått en slik oppmerksomhet. Det at flere menn har hatt seksuell omgang med disse to kan faktisk virke formildende når dette skal for retten, mener advokaten.

De to jentene skal såvidt Dagbladet.no forstår aldri ha påstått at overgrepene var organisert mennene imellom, og jentene ble først involvert i saken da en voksen slo alarm etter å ha blitt bekymret på en av jentenes vegne.

Røde Kors-turer undersøkes

I går skrev Dagbladet.no at familien til det ene overgrepsofferet er svært opprørt over at folk de har sett på som tillitspersoner har utnyttet posisjonen sin.

Rektoren på jentenes skole har tilstått seksuell kontakt med én av de to, og i en pressemelding i dag bekrefter politiet at to av de siktede representerer Røde Kors, i to forskjellige lokallag i Nord-Norge.

Dagbladet.no kjenner til at også andre av de siktede skal ha kommet i kontakt med en av jentene gjennom hennes tilknytning til Røde Kors. Støtteapparatet rundt jenta har blant annet mistanke om at overgrep kan ha blitt begått eller initiert under reiser i Røde Kors-regi utenfor hjembygda.

- Noen av disse mennene har opptrådt i en sammenheng rundt barnet der hennes foresatte ikke kunne ha drømt om at noe slikt skulle skje, sa bistandsadvokat Jon-Arne Østvik til Dagbladet.no i går.

Bistandsadvokat Linn Rognli Hansen vil i samråd med sin klient ikke gå inn på detaljene i saken, men understreker at informasjonen politiet har gått ut med viser at jentene har blitt utsatt for alvorlige lovbrudd.


- Etter forholdene går det bra med jenta jeg bistår, og hun prøver å fungere noenlunde normalt i det daglige. Men dette er en voldsom påkjenning både for henne og familien hennes, sier Rognli Hansen til Dagbladet.no.

Enkelte av Dagbladet.nos kilder som uttaler seg åpent er anonymisert for ikke å bidra til identifisering av de fornærmede og siktede.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media