- De skal dø i gatene som kakerlakker

Hver femte time blir en person drept av politiet i Rio de Janeiro.

DRAPSBØLGE: Brasiliansk politi aksjonerer i en av favelaene i Rio. Så langt i år har politiet drept en person hver femte time i millionbyen. Foto: Jonathan Alpeyrie / Polaris / NTB Scanpix
DRAPSBØLGE: Brasiliansk politi aksjonerer i en av favelaene i Rio. Så langt i år har politiet drept en person hver femte time i millionbyen. Foto: Jonathan Alpeyrie / Polaris / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Drøye ni måneder etter at Jair Bolsonaro ble valgt til president i Brasil, havner han i stadig nye kontroverser.

I forrige uke ga han sjefen for instituttet for romforskning sparken etter en disputt om hvem som skal kunne publisere satelittbilder og forskningsdata om den brasilianske regnskogen.

Denne uka er det uttalelser om landets straffelovgivning som har fått hans politiske mostandere til å steile.

- Dø i gatene

I et intervju mandag, sa Bolsonaro at han håpet Kongressen ville godkjenne hans planer om å gi unntak fra en rekke straffbare handlinger så lenge de blir begått i kampen mot kriminaliteten.

- Disse folka (de kriminelle) kommer til å dø i gatene som kakerlakker, og det er sånn det skal være, sa han.

Han påpekte samtidig at politi og sikkerhetsstyrker kjemper en «ujevn kamp» mot de kriminelle, og at de som bruker våpnene sine skal få honnør - ikke bli trukket for retten.

Også private borgere skal ifølge presidenten ha rett på liknende unntak, forutsatt at de tar liv for å beskytte egne liv eller egen eiendom.

Drapsbølge

Ariel de Castro Alves er en menneskerettighetsaktivist og advokat ifra Sao Paolo. Han forteller til The Guardian at han synes presidentens uttalelser er skammelige, og at man allerede har sett en økning i politivold og -drap.

- Vi hadde 414 drap begått av innsatsstyrkene i Sao Paolo de første seks månedene i år. Det er det høyeste tallet vi har sett siden 2003. Han oppfordrer til politivold, sier Alves.

Tallene er enda høyere for storbyen Rio de Janeiro. I løpet av det første kvartalet ble 434 personer drept av politiet, og fra januar til og med juni var tallet 881. Det betyr at politiet tar liv om lag hver femte time.

I fjor ble nesten 6200 mennesker drept av politiet i Brasil. Det var også en betydelig økning fra 5225 i 2017.

Filippinene

Retorikken til Bolsonaro kan minne om den Rodrigo Duterte, presidenten på Filippinene, benyttet da han innledet sin krig mot narkotikaforbrytere.

Siden han tok over i 2016 er mer enn 5000 narkomane og narkolangere drept av de nasjonale sikkerhetsstyrkene. Ifølge NTB er dette tall fra myndighetene i landet.

Human Rights Watch anslår at tallet er nærmere 12 000 dersom man tar med ofre for borgerverngrupper og leiemordere.

I sommer ble det kjent at FN, etter initiativ fra Island i FNs menneskerettighetsråd, skal granske drapene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer