- De skal dø i gatene som kakerlakker

Hver femte time blir en person drept av politiet i Rio de Janeiro.

DRAPSBØLGE: Brasiliansk politi aksjonerer i en av favelaene i Rio. Så langt i år har politiet drept en person hver femte time i millionbyen. Foto: Jonathan Alpeyrie / Polaris / NTB Scanpix
DRAPSBØLGE: Brasiliansk politi aksjonerer i en av favelaene i Rio. Så langt i år har politiet drept en person hver femte time i millionbyen. Foto: Jonathan Alpeyrie / Polaris / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Drøye ni måneder etter at Jair Bolsonaro ble valgt til president i Brasil, havner han i stadig nye kontroverser.

I forrige uke ga han sjefen for instituttet for romforskning sparken etter en disputt om hvem som skal kunne publisere satelittbilder og forskningsdata om den brasilianske regnskogen.

Denne uka er det uttalelser om landets straffelovgivning som har fått hans politiske mostandere til å steile.

- Dø i gatene

I et intervju mandag, sa Bolsonaro at han håpet Kongressen ville godkjenne hans planer om å gi unntak fra en rekke straffbare handlinger så lenge de blir begått i kampen mot kriminaliteten.

- Disse folka (de kriminelle) kommer til å dø i gatene som kakerlakker, og det er sånn det skal være, sa han.

Han påpekte samtidig at politi og sikkerhetsstyrker kjemper en «ujevn kamp» mot de kriminelle, og at de som bruker våpnene sine skal få honnør - ikke bli trukket for retten.

Også private borgere skal ifølge presidenten ha rett på liknende unntak, forutsatt at de tar liv for å beskytte egne liv eller egen eiendom.

Drapsbølge

Ariel de Castro Alves er en menneskerettighetsaktivist og advokat ifra Sao Paolo. Han forteller til The Guardian at han synes presidentens uttalelser er skammelige, og at man allerede har sett en økning i politivold og -drap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer