Stordalens fyrverkeri om google-skatt:

- De skal f … meg betale skatt

Hotelleier og milliardær Petter Stordalen er lei av å se på at globale nettselskaper betaler null eller svært lite i skatt til Norge.

SKATTELEGGING: Petter Stordalen møtte finanskomiteen for å snakke om skattlegging av store internasjonale selskap. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stordalen lekset opp for finanskomiteen på Stortinget tirsdag. De hadde invitert hotellkongen fordi han i et intervju med Klassekampen tidligere i år hevdet at han satt på en løsning for hvordan Norge kan innføre en såkalt google-skatt.

- De omsetter for milliardbeløp. Og skatter hvor mye? Tenk på et tall. Nær null, sa Stordalen til finanspolitikerne.

Kebab-nivå

Stordalen mener det er fullstendig galt at multinasjonale nettbaserte selskaper med hovedkontor i skattegunstige land som for eksempel Irland betaler noe skatt der, og slipper unna med null eller minimalt skatt i Norge.

- Det krever fysisk tilstedeværelse for at du skal kunne skattlegge. Det er etter min mening litt steinalder i den verden vi lever i. Det funker ikke lenger, sa Stordalen.

Han hevdet at en kebabrestaurant på Grønland risikerer å betale mer i skatt enn de 3 millioner kronene Google betaler.

Nødvendig kostnad

Stordalens poeng er at alle har en plikt til å betale skatt, fordi skatt er et bidrag til en felles kasse som alle - også kapitalister som ham - drar nytte av.

- Jeg er kapitalist. Og jeg mener at skatt er sivilisasjonens kostnad. Jeg trenger sykepengeordninger for mine ansatte. Jeg trenger veiene. Jeg trenger politi og brannvesen om ulykken er ute. Vi må alle bidra til dette fellesskapet, sier han, og legger til:

- Det er trist at multinasjonale selskap tjener milliarder av kroner fordi skattesystemet er gått ut på dato.

Utålmodig

Modellen kan ifølge hotellkongens rådgivere innføres på under to år - og uten å bryte med dagens regler eller avaler Norge har med andre land.

- Digital skatt utredes av OECD og deres utmerkede folk. Men problemet er at det vil ta 10-15 år. Og når noe endelig kommer derfra, så vil det uansett ikke være konsensus om det. Jeg skal vise dere hvordan dere kan innføre digital skatt på like mange måneder, fristet Stordalen.

- Norge må slutte å være den flinkeste gutten i klassen, oppfordret han.

ØNSKER FORBUD: Budskapet på demonstrantenes plakater var tydelig: «Forby bemanningsbransjen». Video: Nina Hansen Vis mer

Steg på veien

For det første vil Stordalen innføre en avgift på digitale tjenester med en skatt mellom 2 og 5 prosent.

- De store selskapene vil lett akseptere en slik avgift på online annonsering, delingsøkonomi-nettsider og utnyttelse av data og informasjon på et slikt nivå, dersom Norden står sammen. Norden er et kjøpesterkt og attraktivt marked for de digitale virksomhetene. Det må vi beskatte, mener Stordalen.

Dernest vil han de som tjener penger på utleie av fast eiendom - for eksempel Air BnB - betaler 25 prosent kildeskatt og får 3 prosent rabatt for dem som frivillig registrerer seg.

- Begge deler er mulig innenfor et nordisk samarbeid og uten å gå på tvers med Storbritannia og EU, hevder Stordalen, som legger til at disse to grepene er steg på veien mens OECD utreder og det kanskje blir global enighet om altfor mange år.

- Hvis du fant opp en medisin mot Aids som virker, men som ikke er perfekt - skulle du da vente 15 år på den perfekte medisin, spurte han retorisk.

Irriterte seg

Han innrømmer at engasjementet startet med at han irriterte seg over å måtte betale 80-100 millioner kroner til Google for å kjøpe gunstig plass når noen søker etter hotellrom. Han fulgte opp med å stille spørsmålet om han har noe å tjene på at det innføres en google-skatt.

- Svaret er nei. Men faktum er at disse aktørene kommer til å være der uansett. Og jeg aksepterer at de har tatt en bit av kaka. Men da skal de f. meg være med på å betale skatt, lød det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer