Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De skal ikke bare utslette Israel. Det står: Drep jødene»

Benjamin Netanyahu avviste Hamas og Fatahs forsoningsavtale da han talte til Kongressen.

STÅENDE APPAUS: Israels statsminister Benjamin Netanyahu mottar stående applaus fra Kongressen. Foto: Molly Riley/Reuters/Scanpix
STÅENDE APPAUS: Israels statsminister Benjamin Netanyahu mottar stående applaus fra Kongressen. Foto: Molly Riley/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israels statsminister Benjamin Netanyahu avsluttet i kveld sitt USA-besøk med å tale til Kongressen. Besøket har vært preget av uenighetene mellom Barack Obama og Netanyahu.

Obama sa at en fred mellom Israel og palestinerne måtte basere seg på grensene fra 1967, noe Netanyahu avviste.

Netanyahu innledet talen med å avvise at Israel er en okkupant.

- Ingen kan benekte de 4000 år gamle båndene mellom det jødiske folk og det jødiske land, sa Netanyahu, før han fortsatte:

- Hvorfor har vi ikke fred? Fordi så langt har ikke palestinerne vært villige til å akseptere en palestinsk stat, hvis det betyr at de også må akseptere en jødisk stat.

- Jerusalem udelelig Netanyahu gjentok kjente israelske standpunkter i løpet av talen. Ifølge den israelske statsministeren er grensene fra 1967 ikke mulige å forsvare («indefensible») og palestinske flyktninger og deres etterkommere må finne seg et permanent bosted utenfor disse grensene.

- Jerusalem vil aldri bli delt og Israels hær vil fortsatt stå ved Jordan, sa Netanyahu i talen.

Netanyahu fikk forøvrig en svært varm velkomst hos de amerikanske folkevalgte. Han ble møtt av stående applaus, og fikk samme reaskjon etter talen.

En pro-palestinsk demonstrant klarte imidlertid å avbryte Netanyahu i talen med rop om at Israel okkuperer palestinske områder.

- Jeg setter pris på at protestene er høye, dette er et ekte demokrati, var Netanyahus reaksjon fra talerstolen.

Avviser Hamas Hardest i ordbruken var Netanyahu om Hamas, som i april inngikk en forsningsavtale med Fatah. Hamas styrer Gazastripa, mens Fatah har makta i de palestinske områdene på Vestbredden.

- Hamas er ingen partner for fred. I sitt charter oppfordrer de ikke bare til utslettelsen av staten Israel, men det står: Drep jødene, sa Netanyahu.

DEMONSTRANT: En anti-israelsk demonstrant avbrøt Netanyahus tale. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / SCANPIX
DEMONSTRANT: En anti-israelsk demonstrant avbrøt Netanyahus tale. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB / SCANPIX Vis mer

- Israel vil ikke forhandle med en palestinsk regjering som er støttet av den palestinske versjonen av al-Qaida, fortsatte han, med klar hentydning til Hamas' fordømmelse av drapet på Osama bin Laden.

Netanyahu kommenterte også det pågående opprøret i de muslimske diktaturene i Midtøsten.

- Vi kan alle se forandringene i Midtøsten. Dette er et historisk øyeblikk som bærer håp for framtida. Det er en episk kamp mellom tyranni og frihet. Skjelvene fra knuste stater skaker styresmaktene.

Netanyahu avsluttet med at han er forberedt på å inngå smertefulle kompromisser for å oppnå fred.

Hamas: - «Umulige betingelser» Hamas mener ifølge NTB at Netanyahu gir «umulige betingelser» for palestinerne.

- Netanyahu ønsker ingen fredsprosess i regionen, og «han setter betingelser det er umulig for palestinerne å møte», mener talsperson Taher al-Nunu i Hamas.

Hamas mener den israelske statsministeren prøver å narre verden ved å snakke om å anerkjenne en palestinsk stat samtidig som han avviser 1967-grensene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media