OVER LOVER OG REGLER: - Man kan få et inntrykk av at stortingsrepresentantene har satt seg over visse lover og regler, sier professor Eivind Smith. Foto: Erlend Aas  / SCANPIX
OVER LOVER OG REGLER: - Man kan få et inntrykk av at stortingsrepresentantene har satt seg over visse lover og regler, sier professor Eivind Smith. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- De skal ikke behandles bedre enn andre

Ekspert i offentlig rett slakter Stortingets kontroll av sine egne medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er et rimelig krav at stortingsrepresentanter ikke skal behandles bedre enn andre uten at det er sakelig grunn til det, sier professor Eivind Smith, Norges ledende ekspert på offentlig rett.

Stortinget er under press etter at det ble klart at seks tidligere stortingsrepresentanter har mottatt mer stortingspensjon enn det de har krav på.

Flere har varslet at de vil betale tilbake det de skylder. Det gjelder Kjell Magne Bondevik, Gro Harlem Brundtland, Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Alle hevder de handlet i god tro. Nå risikerer de tidligere stortingsrepresentantene å bli tiltalt for bedrageri.

- Man kan få et inntrykk av at stortingsrepresentantene har satt seg over visse lover og regler, sier Smith. Han vil nå ha en større gjennomgang av økonomien på Stortinget.

Krever full gjennomgang
- I stedet for å bare gå gjennom pensjonsordningen bør man gå gjennom alle mulige økonomiske ordninger for representantene, sier Smith til Dagbladet.no.

Det er pensjonssaken som har fått professoren til å kreve en gjennomgang av Stortinget.

- Det kan virke som man ikke har ivaretatt behovet for kontroll. Man har ikke tatt dette så alvorlig som man burde, sier Smith.

- Tilliten svekket
Professoren mener at både Statens pensjonskasse og Rikstrygdeverket kunne være aktuelle til å administrere ordningene.

TILLITEN SVEKKET:- Tilliten til at Stortinget evner å kontrollere sine medlemmer er svekket, sier professor Eivind Smith. Foto: SCANPIX
TILLITEN SVEKKET:- Tilliten til at Stortinget evner å kontrollere sine medlemmer er svekket, sier professor Eivind Smith. Foto: SCANPIX Vis mer

- Disse kontroller oss andre på en streng og ordentlig måte. Jeg ser ikke hvorfor de ikke også kunne kontrollere representantene, sier Smith.

- Tilliten til at Stortinget evner å kontrollere sine medlemmer er svekket, sier Smith, som understreker at han fortsatt har tillit til Stortinget som statsorgan.

- Det er tilliten til de øvrige forholdene i huset som er svekket, sier professoren.

Heller ikke professor i statsvitenskap Trond Nordby er imponert over Stortingets pengerot.

- Jeg har inntrykk av at kulturen har vært litt vel slepphendt og at de som skal kontrollere den har vært litt vel underdanig, sier Nordby.

GRANSKET STORTINGSPENSJON: Stortingspresident Thorbjørn Jagland (til venstre) og utvalgsleder  Asbjørn Kjønstad under pressekonferansen  om granskingen av stortingspensjonene i Eidsvollsgalleriet på Stortinget torsdag .
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GRANSKET STORTINGSPENSJON: Stortingspresident Thorbjørn Jagland (til venstre) og utvalgsleder Asbjørn Kjønstad under pressekonferansen om granskingen av stortingspensjonene i Eidsvollsgalleriet på Stortinget torsdag . Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer