- De skal ikke se sola

Slår hardt ned mot drapsbølgen.

FANGER: El Salvadors president Nayib Bukele setter hardt mot hardt for å få stoppet drapsbølgen. Dette bildet fra Izalco-fengselet ble sluppet av presidentens pressekontor på lørdag. Foto: AFP/NTB scanpix
FANGER: El Salvadors president Nayib Bukele setter hardt mot hardt for å få stoppet drapsbølgen. Dette bildet fra Izalco-fengselet ble sluppet av presidentens pressekontor på lørdag. Foto: AFP/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

El Salvadors president, Nayib Bukele, sier at kriminelle gjenger utnytter coronavirus-pandemien etter at mer enn 50 personer ble drept fredag og lørdag. Nå har han gitt politiet og hæren tillatelse til å skyte for å drepe for å få bukt med gjengene, skriver Sky News.

Bukele mener at gjengene i landet har spredt seg som en følge av at myndighetene har vært opptatt med å takle spredningen av coronaviruset. Lørdagen meldte politiet i landet om 29 mord, det høyeste antallet siden Bukele ble valgt til president i juni i fjor.

- Vi må prioritere tryggheten til innbyggerne. Derfor har hæren og politiet fått tillatelse til å bruke dødelig makt om det blir nødvendig, sa president Bukele i en pressekonferanse.

GJENGER: I et av El Salvdors høysikkerhetsfengsel blir de innsatte satt tett sammen under en sikkerhetssjekk. Foto: AP.
GJENGER: I et av El Salvdors høysikkerhetsfengsel blir de innsatte satt tett sammen under en sikkerhetssjekk. Foto: AP. Vis mer

Rivaliserende gjenger settes sammen

El Salvadors myndigheter har også innført strenge tiltak i fengslene. Der gjelder ikke sosial distansering.

Medlemmer av rivaliserende gjenger har blitt satt i samme celle for å bryte kommunikasjonen i gjengene. Dette skal forhindre dem i å planlegge angrep.

- Vi kommer ikke til å gi etter for terrorister, sier justisministeren i landet Osiris Luna.

De innsatte i sju av El Salvadors høysikkerhetsfengsler holdes innestengte i 24 timer, sju dager i uka.

- De skal ikke få se sollys, sier justisminister Osiris Luna.

Ifølge fengselsmyndigheter i landet skal det være 12 862 fengslede gjengmedlemmer i El Salvador.

HØYE MORDTALL: De strenge tiltakene kommer i kjølevannet av at 50 personer ble myrdet mellom fredag og lørdag. El Salvadors president sier at de som har utført mordene kommer til å angre resten av deres liv. Foto: AFP.
HØYE MORDTALL: De strenge tiltakene kommer i kjølevannet av at 50 personer ble myrdet mellom fredag og lørdag. El Salvadors president sier at de som har utført mordene kommer til å angre resten av deres liv. Foto: AFP. Vis mer

- De kommer til å angre

Tidligere var medlemmer fra rivaliserende gjenger plassert i forskjellige fengsel for å unngå sammenstøt mellom gruppene. Det satt Bukele en stopper for da han tok makten for unngå at gjengmedlemmene i teorien styrte fengslene.

De strenge tiltakene i landets fengsler kommer bare noen få dager etter at FN ba verdens regjeringer om å frigjøre innsatte i risikogrupper fra fengslene. FN ønsker å unngå overfylte fengsler og store smitterisikoer i ei tid da coronaviruset spres seg raskt verden over.

President Bukele har også tvitret en video hvor han møter medlemmer av han sikkerhetsteam. I videoen sier han at de som har utført de kriminelle handlingen kommer til å angre resten av sine liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer