SKAL JOBBE SAMMEN IGJEN: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby snakker sammen i en pause under den såkalte Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett. Nå skal de vurdere Anders Behring Breivik. Foto: Erlend Aas/SCANPIX
SKAL JOBBE SAMMEN IGJEN: De rettspsykiatrisk sakkyndige Synne Sørheim og Torgeir Husby snakker sammen i en pause under den såkalte Faiza-saken i Asker og Bærum tingrett. Nå skal de vurdere Anders Behring Breivik. Foto: Erlend Aas/SCANPIXVis mer

De skal vurdere om terroristen er «sinnssyk»

Rettspsykiaterne fra Faiza-saken skal vurdere massedrapsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroristen Anders Behring Breivik har stilt en rekke krav til politiet og påtalemyndighetene etter at han ble tatt på Utøya.

Nå er det klart at et av dem, ønsket om å bli undersøkt av utenlandske rettspsykiatere, ikke blir oppfylt.

Oslo tingrett opplyser nemlig til Dagbladet at Torgeir Husby og Synne Sørheim er oppnevnt som sakkyndige for å vurdere 32-åringen.

Vurderte Nyfløt Husby er psykiater og avdelingsoverlege, mens Sørheim er spesialist i pskyiatri.

De to var også oppnevnt som sakkyndige og vurderte Håvard Nyfløt, som var tiltalt for å ha drept Faiza Ashraf. De to konkluderte med at drapsmannen Nyfløt ikke var psykotisk.

Dagbladet har ikke fått tak i verken Husby eller Sørheim.

- Jeg kan bekrefte at jeg har tatt oppdraget, og er en av de sakkyndige, sier Husby, som er på ferie i Hellas, til adressa.no.

Er rådgivere Breiviks forsvarer Geir Lippestad har tidligere beskrevet sin klient som sinnssyk.

Begrepet «sinnssyk i gjerningsøyeblikket» eksisterer formelt sett ikke lenger i strafferetten.

I straffeloven § 44 heter det at personer som i handlingstiden var psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad ikke kan straffes.

Rettspsykiatere blir oppnevnt av retten. De kommer med sin uttalelse i forkant av en rettssak, men kan også være til stede i retten og observere og intervjue tiltalte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De sakkyndige fungerer som rådgivere. Det er til slutt retten som avgjør om en person kan straffes eller ikke.

Ser etter avvik Den erfarne psykologispesialisten Pål Grøndahl har tidligere beskrevet arbeidsprosessen til rettspsykiaterne i korte trekk slik:

- Vi starter med et utgangspunkt om at folk er normale. Så krever det omfattende undersøkelser og videre beviser hvis vi ser tegn på at noe avviker. Vi vil alltid snakke med vedkommende, og ofte hente inn andre opplysninger, som legeundersøkelser og psykologiske tester, sier Grøndahl.

Uhyrlige og grusomme handlinger i seg selv, som bombeangrepet i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya, kvalifiserer ikke i seg selv nok til å bli erklært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier rettpsykiater Randi Rosenqvist.

- Nei. Mange mennesker har begått liknende handlinger gjennom historien, men har gjort det fordi de har ment at det var nødvendig, sier Rosenqvist.