De skamløse direktørene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske toppledere i finans og storindustri har utviklet en ufølsomhet for verden rundt seg som er både fascinerende og frastøtende. Slett ikke alle, men mange nok til at de gang på gang utfordrer fellesskapet med sine lønninger, bonuser, opsjoner og levesett. I en rasjonell verden er det naturlig å forestille seg at den største økonomiske krisen på 80 år ville skape litt forståelse for behovet for moderasjon, for felles verdier og samhold. Slik er det åpenbart ikke blant mange av dem som styrer eller er aksjonærer i bankene. De velger å sette sjølråderetten over egne lønninger og utbytte fremfor kundenes og samfunnets interesser. Noen sier de vil avstå fra å ta imot statlige midler hvis prisen er å oppgi kontrollen i slike saker. Hvilken klode befinner disse menneskene seg på?

Konfliktens bakgrunn er regjeringens plan om en ny bankpakke som skal styrke kredittinstitusjonenes egenkapital og utlånsevne. Samtidig vil regjeringen hindre at bankpakken ender i en lønns-. bonus- eller utbyttefest i bankene. I både Danmark og Sverige har statens engasjement overfor bank eller industri medført begrensninger når det gjelder lederlønner, styrehonorarer og ulike former for aksjeprogrammer. Årsaken til slike tiltak er åpenbar: den betydelige risiko staten tar på vegne av skattebetalerne er avhengig av bred folkelig oppslutning. Ledere eller aksjonærer som benytter anledningen til å berike seg selv, kan svekke denne plattformen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer