«De skjelver i buksene»

Høyre spår rød-grønt regjeringskaos, og Venstre mener opposisjonen er et trehodet troll. Men Kristin Halvorsen (SV) bare ler av påstandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRYSJA (Dagbladet): -  La dem holde på, jeg håper de bruker all tida si på å fortelle velgerne hvor dumme vi er. Jeg tror velgerne er drittlei av det. Nei, la dem holde på med småligheten sin, sier Kristin Halvorsen. SV-lederen myser mot sola med oppbrettede ermer og er kampklar som aldri før. Ferien er unnagjort på hytta og i Italia. Nå venter hun på at det politiske Norge skal våkne fra sommerdvalen.

-  Jeg er fornøyd med at de sitter der og lurer på hvordan de skal rakke ned på oss, istedenfor å konsentrere seg om sine egne visjoner, sier Halvorsen.

-  Det viser at vi allerede har overtaket. Det sitter ørten ministere og statssekretærer og masse folk i store partiapparater i Høyre, Venstre og KrF som bruker tida si på å finne ut av småpirk her og der om hva vi kan finne på å bli uenige om. Det viser at de oppfatter oss som en stor trussel, sier Halvorsen.

-  De skjelver i buksene, humrer hun.

Ingen nettverk

Det snekres rød-grønne alternativer på flere politiske områder for tida, blant annet innen forsvarspolitikken, som Dagbladet skrev om lørdag.

-  Det finnes ikke noe nettverk, men det finnes kontakter mellom ulike folk, sier Halvorsen. Hun håper det vil reises flere politiske snekkerboder rundt om i landet.

-  Det skader ikke om folk diskuterer politikk. Mange miljøer kommer med innspill, og er med på å ta ansvar, selv om de ikke er med i kjernen av partiet, sier hun.

-  Jeg sitter med en følelse av at i 2005 kan jeg skrive historie. Vi kan få til noe helt nytt i Norge. Vi kan invitere folk til noe som er stort og viktig. Jeg kribler etter å få snudd samfunnsutviklingen, sier Halvorsen.

-  Føler du deg beredt til å få regjeringsansvar?

-  Ja, det er utrolig deilig å ha fått rutine og erfaring etter hvert. Jeg har vært stortingsrepresentant siden 1989, og partileder siden 1997. Nå vet jeg at de som kan framstå som verdensmestere, også kan være noen smågutter en gang iblant. Jeg er blitt mer romslig med meg selv, sier Halvorsen.

I tillegg til å forberede sitt livs kanskje viktigste valgkamp, skal Kristin Halvorsen bokdebutere i oktober. I boka «Rett fra hjertet», skal leserne få et stykke politisk appell og en invitasjon til et storstilt solidaritetsprosjekt.

Hovedvalg

-  Boka handler blant annet om det hovedvalget vi står overfor: Skal vi bruke mer penger i fellesskap, eller skal vi være opptatt av vår egen lommebok? Den handler om samfunnets husmorarbeid som er alt det arbeidet du ikke ser før det er gjort, men som får liten ære underveis. Vi må få til en kultur som gjør at de usynlige jobbene blir synlige, og sørge for at det fysiske vedlikeholdet og alt det forebyggende arbeidet får prestisje, sier bokdebutanten.

Høyresida har spådd at det rød-grønne regjeringsalternativet vil rammes av kaos og handlingslammelse på sentrale områder som utenrikspolitikk, forsvarspolitikk og økonomisk politikk. SV vil ikke greie å styre lommeboka, påstås det.

-  Har du problemer med å holde styr på økonomien?

-  Det er et enkelt knep. Kanskje er dette en myte om SV, men hvis de ser på hva vi faktisk har gjort i løpet av de siste åra, så har vi drevet en veldig klar omfordelingspolitikk. Ikke en utdelingspolitikk. SV har i hovedsak holdt seg til den balansen som regjeringen har foreslått, sier Halvorsen. Hun mener mye av styringsmulighetene i norsk politikk, står ubrukt.

-  Rike Norge kan ikke sitte på rumpa og se på at vi blir et filialland som utenlandsk kapital kjøper opp bit for bit. Det er det ingen grunn til, mener hun.

-  Vil dere gjøre om noe av privatiseringen som har skjedd i offentlig sektor?

-  Det er mulig å reversere noe. Konkurranseutsettingene i kommunene for eksempel. Det brukes for mye omsorgskroner på byråkrati i Kommune-Norge. Først skal kommunene lage en bestilling som noen skal legge inn et anbud på, så skal man konkurrere på anbudet, og så skal det følges opp. Det er tull og tøys.

-  Det er stimulerende at Erna har tatt over. Hun er en klassisk høyredame på den måten at hun tror virkelig på denne konkurranseutsettingen og hele denne effektiviseringen. Det blir lettere å holde opp visjoner og verdier opp mot hennes regneark.

-  Stoler du på Ap?

-  Ja, men i begynnelsen, da jeg startet med politikk, var jeg mer idealistisk og naiv enn det jeg er nå. Makta rår, og Arbeiderpartiet kommer til å opptre ut fra det de mener er egne interesser, og det kommer vi også til å gjøre. Det er jo redelig nok det.

-  Er det en form for gjensidig utnyttelse dere driver med?

-  Jeg vil ikke si utnyttelse, men et godt gjensidig samarbeid. Det er gjensidig utviklende.

Utfordring

-  Hvilke områder er vanskelig å samarbeide med Ap om?

-  Det har jeg tenkt mer og mer på i sommer, og miljøpolitikken er en stor utfordring. Men det er når motsetninger får bryne seg mot hverandre med ønske om å klare å bli enige, at det skjer noe. Det er ikke når vi sitter og koseprater at vi finner ut de lureste tingene. Det skjer når det er litt konstruktiv konflikt. Og det tror jeg kan være en sånn konstruktiv konflikt, mener Halvorsen.

-  Krangler dere masse på bakrommet?

-  Det vil jeg ikke si. Men vi har bestemt oss for å si ting rett ut og prøve å bli kjent på den måten. Vi er ikke helt sikre på hvor de såre punktene hos den andre er.

-  Har du funnet såre punkter hos Jens Stoltenberg?

-  Ja...he...he. Og han har vel funnet noen hos meg, men der kan dere se hvor gode venner vi er blitt, for det sier jeg ikke, ler hun.

Litt skrekkslagen

-  Når SV har tangert 20 prosent på meningsmålingene, har du sagt du blir skrekkslagen. Hvorfor det?

-  Jeg synes gode meningsmålinger er mye skumlere enn dårlige fordi det er lett å bli laid back. Og det må man aldri bli. Velgerne har krav på at vi er topp skjerpet hele veien. Derfor liker jeg bedre dårligere målinger, for da kan jeg gå rundt og si: hallo, nå må vi skjerpe oss, dere, sier Halvorsen.

-  Men når SV og Ap var like store, sa du: jeg blir bare helt skrekkslagen?

-  He, he. Det er litt sånn skrekkblandet fryd, ikke sant. Det gir en sterk følelse av at vi har et veldig stort ansvar.

-  Makta korrumperer, sies det. Er du redd for at det skal skje med deg hvis du havner i regjering?

-  Nei, det er jeg ikke. SV er et selvkritisk parti. Den største utfordringen blir å ikke gå i forsvarsposisjon, men å være lydhør.

-  Blir du skrekkslagen hvis dere skulle havne i regjering i 2005?

-  Jeg tillater meg vel tre minutter med å være skrekkslagen da ja, men jeg blir ikke lammet, understreker Kristin Halvorsen.

SOMMERFRISK: Kristin Halvorsen vil ta vare på det folkelige engasjementet hvis hun og SV kommer i regjerings posisjon. Her er hun avbildet på Frysja i Oslo - hvor hun ofte finner roen om sommeren.