Afghanistan:

- De skjøt ham i hodet

Da Taliban sist styrte i Afghanistan var musikk ulovlig i landet. I helga skal en lokal folkemusiker ha blitt hentet fra sitt hjem og drept på åpen gate.

FOLKEMUSIKER: Taliban-har uttalt at musikk er igjen er ulovlig i Afghanistan. Nå kommer det flere meldinger om at den lokale folkemusikeren Fawad Andarabi i helga ble hentet ut av sitt hjem og drept på åpen gate. Foto: Caravan / کاروان/ YouTube
FOLKEMUSIKER: Taliban-har uttalt at musikk er igjen er ulovlig i Afghanistan. Nå kommer det flere meldinger om at den lokale folkemusikeren Fawad Andarabi i helga ble hentet ut av sitt hjem og drept på åpen gate. Foto: Caravan / کاروان/ YouTube Vis mer
Publisert

Den afghanske folkemusikeren Fawad Andarabi ble fredag drept av Taliban, sier hans familie til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Andarabi spilte et strengeinstrument som kalles ghaychak, og sang tradisjonelle sanger om Afghanistan - gjerne på et teppe ute i det fri.

Ifølge familien skjedde drapet ved folkemusikerens hjem, i fjellprovinsen Baghlan, som ligger rundt 100 kilometer nord for Kabul.

- Skjøt ham

Familien har sagt til AP at folkemusikeren ble hentet ut fra hjemmet sitt, for deretter å bli henrettet på åpen gate.

De har også sagt at Taliban i forkant av dette hadde vært i huset deres og foretatt en ransakelse. Da skal de ha drukket te med Andarabi.

Da de seinere kom tilbake skjedde henrettelsen umiddelbart, ifølge familien.

- De skjøt ham i hodet på gården, sier sønnen hans, Jawad Andarabi.

- Han var uskyldig. Han var bare en musiker som ønsket å underholde folk, legger han til.

Kriminalisert

Meldingene om drapet på Andarabi kommer få dager etter at Talibans talsmann Zabiullah Mujahid skal ha sagt til New York Times at musikk er ulovlig i Afghanistan - slik det var sist Taliban hadde makten i landet, fra 1996 til 2001.

Han la til at Taliban håpet at de kunne «overtale folk til ikke å gjøre slike ting, framfor å presse dem».

Flere medier har omtalt drapet på folkemusikeren, deriblant CNN, som skriver at de har fått opplysninger om drapet fra en lokal journalist.

Kanalen har ikke selv fått bekreftet omstendighetene rundt hendelsen, men viser til at Afghanistans tidligere innenriksminister, Massoud Andarabi, som er fra det samme distriktet som folkesangeren, har snakket offentlig om hans død.

Taliban-talsmann Zabiullah Mujahid ønsker ikke å komme med noen detaljer om hendelsen, men sier ifølge AP at de vil etterforske den.

Ifølge CNN har Karima Bennoune, FNs spesialrapportør innen kulturelle rettigheter, uttrykt alvorlige bekymring knyttet til meldingene om drapet på Andarabi.

AFGHANSK MUSIKK: Under en festival i Slovakia i 2019 deltok medlemmer fra det afghanske kvinne-bandet Zohra. Nå er musikk igjen kriminalisert i Afghanistan. Foto: Vladimir Simicek / AFP / NTB
AFGHANSK MUSIKK: Under en festival i Slovakia i 2019 deltok medlemmer fra det afghanske kvinne-bandet Zohra. Nå er musikk igjen kriminalisert i Afghanistan. Foto: Vladimir Simicek / AFP / NTB Vis mer

Risikerer straff

Musikk har vært tillatt i de 20 åra som internasjonale styrker har kontrollert Afghanistan, og både kvinner og menn har kunnet ta musikkutdannelse.

Afghanske band har både gitt ut musikk, og turnert verden over, men nå hersker imidlertid stillheten i landet, skriver danske BT.

Afghanistan National Institute of Music (ANIM) ble stengt den dagen Taliban overtok Kabul, og mange av skolens elever leverte da samtidig inn sine instrumenter, fordi det kan være farlig å oppbevare dem dersom Taliban finner dem, skriver avisa.

- Elevene er engstelige og bekymret. De forstår helt klart at hvis de kommer tilbake til skolen, vil det få konsekvenser, og de risikerer å bli straffet for det, sier skolens grunnlegger og direktør Dr Ahmad Sarmast til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer