SKADD I ANGREPET: Fra venstre: spillerne Ajantha Mendis, Mahela Jayawardene, Kumar Sangakkara,Thilan Samaraweera og Tharanga Paranavitana sammen med trener Paul Farbrace. AFP PHOTO/STF
SKADD I ANGREPET: Fra venstre: spillerne Ajantha Mendis, Mahela Jayawardene, Kumar Sangakkara,Thilan Samaraweera og Tharanga Paranavitana sammen med trener Paul Farbrace. AFP PHOTO/STFVis mer

- De skjøt på busshjulene, så oss

Åtte drept i terrorangrep på cricketteam i Pakistan. Én pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst åtte personer skal være drept og åtte skadd i et attentat mot Sri Lankas cricketteam, som fant sted i løpet av morgentimene i Pakistan i dag, melder en rekke medier, blant disse CNN.

Laget befant seg i en buss på vei til en planlagt landskamp med det pakistanske landslaget på Gaddafi-stadionet i Lahore, hovedstaden i Punjab-provinsen, da angrepet fant sted.

Én pågrepet
Minst 12 personer gikk løs på bussen med maskingevær og granater, ifølge det lokale politiet.

- Dette så ut til å være et godt forberedt terrorangrep. De kom i rickshawer, sier politiets leder Habibur Rehman.

- De var væpnet med raketter, håndgranater og maskinpistoler, fortsetter han.

Selve kamphandlingene foregikk i 25 minutter, før politiet fikk kontroll over situasjonen.

Seks politimenn mistet livet da de forsøkte å beskytte bussen.

To forbipasserende ble også drept i skuddutvekslingen.

Èn terrorist ble pågrepet, mens flere av de andre greide å flykte.

Kritisk skadd
Seks av spillerne som befant seg på bussen ble truffet av kulefragmenter.

Tilstanden for to av disse, Thilan Samaraweera og Tharanga Paranavitana, skal være alvorlig på grunn av bryst- og lårskader, ifølge The Sydney Morning Herald.

Også den srilankisk dommeren Ahsan Raza som befant seg på bussen er kritisk skadd.

Fire andre spillere, Mahela Jayawardene, Kumar Sangakkara, Chaminda Vaas og Ajantha Mendis, ble fraktet til sykehus med mindre skader.

Akkurat nå blir de uskadde lagmedlemmene fraktet vekk fra stadionet av pakistanske militærhelikopter, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Forferdelig tid
Mahela Jayawardene forteller fra sykesenga om hvordan spillerne på bussen opplevde angrepet:

- Angriperne gikk løs på bussens hjul, før de begynte å skyte på bussen og oss, sier han til Cricinfo og fortsetter:

- Vi alle kastet oss ned på gulvet for å unnslippe skuddene.

Lagets tidligere kaptein og stjerne, Sanath Jayasuriya, som ikke var med på turen, har snakket med sine lagkamerater.

- Jeg tror at de aldri har gått gjennom noe liknende som et lag. Dette er en forferdelig tid.

President i det internasjonale cricketforbundet, Haroon Lorgat, fordømmer angrepet på de srilankiske spillerne.

- Det er kilde til stor sorg at en rekke personer har omkommet i dette angrepet. Dette er også svært opprørende for cricketmiljøet at noen av de srilankiske spillerne og dommerne har blitt skadd. Akkurat nå er våre tanker og bønner hos dem som er skadd og hos familien til dem som døde, sier Lorgat til Cricinfo.

Fryktet angrep
Frykten for slike terrorhandlinger har ført til at en rekke cricketnasjoner har de siste årene nektet å spille kamper på pakistansk jord.

11 mennesker omkom i 2002, da en bombe ble utløst utenfor spillerhotellet til New Zealands cricketteam i den pakistanske byen Karachi.

Australia krevde samme år at deres langskamper mot Pakistan skulle skje på nøytral grunn, og disse ble flyttet til Dubai og Abu Dhabi.

Heller ikke de indiske myndighetene ønsker at deres cricketlag skal spille i Pakistan. Situasjonen og det politiske klimaet mellom India og Pakistan ble spesielt tilspisset etter fjorårets angrep i Mumbai.

Pakistanske myndigheter har en rekke ganger fått kritikk internasjonalt for å være nærmest et fristed for militante grupperinger, som utfører angrep mot nabolandene.

Dagens terrorangrep kommer samtidig som den srilanske hæren har satt i gang nok et offensiv mot opprørsgrupperingen De Tamiliske Tigre nord i landet.

AVFYRTE RAKETTER: Flere øyevitner til angrepet forteller at det ble først avfyrt flere raketter og granater mot bussen, før de foreløpig uidentifiserte terroristene skjøt mot bussen.  Foto: GEO/REUTERS/SCANPIX
AVFYRTE RAKETTER: Flere øyevitner til angrepet forteller at det ble først avfyrt flere raketter og granater mot bussen, før de foreløpig uidentifiserte terroristene skjøt mot bussen. Foto: GEO/REUTERS/SCANPIX Vis mer