Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De skjøt sivile i hodet og brente likene

FN leter etter bevis på massakren i den syriske landsbyen Tremseh.

BEGRAVES: Stillibilde fra en video som viser angivelige ofre for massaskren i den syriske landsbyen Tremseh. Opptil 200 ble drept, ifølge aktivister. Foto: AP Photo/ Hama Revolution 2011 / Scanpix
BEGRAVES: Stillibilde fra en video som viser angivelige ofre for massaskren i den syriske landsbyen Tremseh. Opptil 200 ble drept, ifølge aktivister. Foto: AP Photo/ Hama Revolution 2011 / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs observatører fant blod, nedbrente hus og patronhylser i den syriske landsbyen Tremseh, men kunne ikke bekrefte aktivistenes påstander om at opptil 200 mennesker er massakrert.

Søndag drar observatørene etter planen tilbake til landsbyen for å følge opp de forberedende undersøkelsene, som ble muliggjort gjennom en lokal våpenhvile lørdag.

Men allerede etter det korte besøket i Tremseh, mener observatørene at det blodige angrepet i hovedsak var rettet mot opprørere og aktivister.

- Angrepet på Tremseh ser ut til å ha vært rettet mot spesifikke grupper og hus, i hovedsak de som tilhører desertører fra hæren og aktivister, sa talsperson Sausan Ghosheh etter de første observasjonene i landsbyen utenfor Hama i den sentrale delen av landet

Tremseh bærer preg av å ha blitt bombardert med tungt artilleri og flere av husene er nedbrente. Det ble også brukt granatkastere og håndvåpen i angrepet, ifølge observatørene.

«Spesialoperasjon» Syriske opposisjonelle hevder mellom 150 og 220 mennesker ble massakrert i Tremseh torsdag, mange av dem sivile. Landsbyen skal først ha blitt bombardert av hæren, før den fryktede shabiha-militsen rykket inn og drepte for fote.

Men til forskjell fra etter massakren i Houla for to måneder siden, finnes det ennå ingen detaljerte lister med navn på de drepte i Tremseh, ei heller florerer det videosnutter og bilder fra angrepet på internett.

President Bashar al-Assads regime mener på sin side at regjeringsstyrkene gjennomførte en spesialoperasjon i landsbyen etter at lokalbefolkningen tipset om væpnede gjenger som skjulte seg der.

Utenriksdepartementet i Damaskus hevder søndag at 37 opprørere og to sivile ble drept. Samtidig avvises påstanden om at det ble brukt helikoptre, stridsvogner og artilleri i angrepet.

Øyenvitner The Guardian har snakket med to innbyggere i Tremseh, som er et lite jordbrukssamfunn med 6.000 innbyggere nordvest for byen Hama. De beskylder den regimevennlige militsen shabiha for angrepet, og begge hevder hardnakket at Den frie syriske hær ikke sto sterkt i byen.

- Vi forstår ikke hvorfor de angrep oss. Vi har ikke gjort noen skade på regionen. Det eneste vi har gjort er å demonstrere, sier Umm Khaled.

Kvinnen, som har bodd i den sunnimuslimske landsbyen hele sitt liv, forteller om folk som forsøkte å flykte ut på jordene rundt landsbyen under angrepet. De ble skutt mens de løp, hevder hun.

- Brente hus Andre ble påført håndjern før de ble henrettet på stedet, mens noen av likene ble brakt bort av regimestyrkene, forteller hun. 100 mennesker skal være savnet fra Tremseh etter angrepet.

- Bombarderingen startet klokken 5.30 og sluttet klokken 14, sier en innbygger som kaller seg Mohammed.

- Streiftoget begynte ved middagstider nord i landsbyen. Shabiha og regimesoldater skjøt mange sivile i hodet før de brente likene. De satte håndjern på sivile og skjøt dem i hodet. De brente ned butikker og hus med familier inne i dem, hevder han.

Borgerkrig Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) anser nå konflikten i Syria for å være en borgerkrig. Vurderingen kan legge grunnlaget for framtidig rettsforfølgelse av krigsforbrytelser, ifølge eksperter.

Betegnelsen borgerkrig innebærer at folk som kommanderer eller begår angrep mot sivile, inkludert drap, tortur eller voldtekt, eller som bruker uforholdsmessig makt mot sivile områder, kan bli siktet for krigsforbrytelser.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media