Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De skjøt sjåføren, kastet liket ut av bilen, vred om nøkkelen og stakk

Oberst Wavara utdyper siktelsen overfor Dagbladet. Nordmennene flyttes til sentralfengsel likevel.

UTVIDET SIKTELSE: I dette området skal nordmennene ha stukket av, etter at de ifølge etterforskningsleder Roger Wavara (i midten, med beret) drepte sjåfør Abedi Kasongo og stakk av med bilen. Her leter Tjostolv Moland (nr 2 fv) det som ifølge påtalemyndigheten er drapsvåpenet. Foto: Emery Makumeno
UTVIDET SIKTELSE: I dette området skal nordmennene ha stukket av, etter at de ifølge etterforskningsleder Roger Wavara (i midten, med beret) drepte sjåfør Abedi Kasongo og stakk av med bilen. Her leter Tjostolv Moland (nr 2 fv) det som ifølge påtalemyndigheten er drapsvåpenet. Foto: Emery Makumeno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går sprakk nyheten om at de to drapssiktede nordmennene som sitter fengslet i Kisangani i Kongo også er siktet for ran og spionasje. Bakgrunnen for den utvidede siktelsen var i går ikke klar.

Etterforskningsleder oberst Roger Wavara utdyper nå siktelsen overfor Dagbladet.

- Nordmennene skjøt sjåfør Abedi Kasongo, kastet liket ut av bilen, vred om nøkkelen og stakk av med bilen, forklarer Wavara.

Dette er årsaken til at Tjostolv Moland (28) og en 27-åring fra Vestfold nå også er siktet for ran.

Spionasjesiktet
Wavara ønsker ikke å utdype spionasjesiktelsen til norsk presse.

- Dette er for komplisert, og ikke noe jeg kan diskutere med media. Men jeg kan bekrefte at de er siktet for spionasje.

Nordmennene hadde militære ID-kort på seg da de ble pågrepet, og har begge en fortid som elitesoldater i Telemark Bataljon.

I tillegg har de to jobbet i den private sikkerhetsbransjen, både som vakter på piratutsatte skip i Aden-bukta utenfor Somalia, og engasjert av det norskeide sikkerhetsselskape SIG.

Flyttes
I dag morges bekreftet både UD og Wavara overfor Dagbladet at partene skulle møtes i dag for å diskutere hvorvidt nordmennene skulle flyttes til det større fengselet i Kisangani, hvor forholdene er langt mer brutale.

Ambassadesekretær Fred Richard Rasmussen ved den norske ambassaden i Luanda opplyser til Dagbladet i 15-tida i dag at dette møtet aldri fant sted.

- Vi lette rundt, men de vi skulle møte var ikke der.

Da UD var inne hos nordmennene ved 1430-tiden var det ikke snakk om at disse skulle flyttes til et annet fengsel.

Klokka 1817 opplyser pressevakt Ragnhild Imerslund i UD at nordmennene flyttes til sentralfengselet i Kisangani i kveld.

- Vi har blitt orientert om det av kongolesiske myndigheter. Vi ba om å få være til stede, og det var greit, sier Imerslund til Dagbladet.

Datoen for rettssaken er ikke klar.

Etterforskningsleder Wavara har tidligere opplyst til Dagbladet at han sender inn sine saksdokumenter fredag, og at det deretter kan ta omkring to uker før saken kommer opp for retten.

DREPT: Leiebilsjåføren Abedi Kasongo ble ifølge påtalemyndigheten drept av de to nordmennene, før de stakk av med bilen hans. Foto: Espen Røst/DAGBLADET
DREPT: Leiebilsjåføren Abedi Kasongo ble ifølge påtalemyndigheten drept av de to nordmennene, før de stakk av med bilen hans. Foto: Espen Røst/DAGBLADET Vis mer

Fått mat i dag
Oberst Wavara opplyser at norske UDs representant i Kisangani var innom med mat til nordmennene i dag.

Han opplever ikke den norske tilstedeværelsen som noe press.

Moren og familien til den drapssiktede 27-åringen fra Vestfold har, som Dagbladet meldte i mai, satt i gang en kronerulling for å finansiere mat til den fengslede nordmannen.

Norske misjonærer i området har også bistått UD med å få fraktet mat og medisiner inn til de to.

Ambassadesekretær Rasmussen sier til Dagbladet at også de andre fangene i fengselet får levert mat utenfra.

- Så vidt vi kjenner til må alle fangene ordne sin egen mat. Landet Kongo er bankerott, og ingen får servert mat fra fengselsledelsen, sier Rasmussen.

FIKK MAT: UD var innom med mat til de fengslede nordmennene i dag. Foto: Espen Røst/DAGBLADET
FIKK MAT: UD var innom med mat til de fengslede nordmennene i dag. Foto: Espen Røst/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling