DE SKJULTE SLAVEKONTRAKTENE

I 2014 og 2015 fosset latviske, litauiske og russiske skip inn til Båtsfjord. Målet var å tjene milliarder på snøkrabben - det nye gullet i Barentshavet. Men de russiske sjøfolkene endte opp med å kalle Båtsfjord «pirathavna».

DE SKJULTE SLAVEKONTRAKTENE
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BÅTSFJORD/ODESSA/OSLO (Dagbladet): 18-timers arbeidsdag og seks timer hvile. For drøyt 4000 norske kroner og en kartong røyk i måneden. Det er de brutale betingelsene i arbeidskontrakter for indonesiske sjøfolk på en rekke snøkrabbebåter i Båtsfjord. Dagbladet har fått innsyn i kontraktene.

- Det gjorde vondt å se hvordan indoneserne hadde det. Noen av de jeg snakket med hadde jobbet om bord i båten i over to år, forteller en ukrainsk sjømann Dagbladet har møtt i Odessa. Han jobbet på en av båtene til det latviske rederiet Baltjura-serviss, med base i Båtsfjord.

Å stå fram med navn og bilde tør han ikke, men han viser oss sin egen arbeidskontrakt, sjømannsvisum og mobilbilder fra krabbeskipet.

Irina Kravtsjenko, enke etter Dimitrij Kravstjenko som forsvant på havet fra Baltjura-serviss-båten «Kalmar» 4. september, forteller:

- Ektemannen min fortalte at de indonesiske sjøfolkene ble behandlet som slaver. De måtte gå med gamle klær til de nærmest falt av. De fikk ikke nok mat og de sultet. Selv om de måtte jobbe mer enn resten av mannskapet, tjente de langt mindre enn de andre. Og ofte fikk de ikke en gang lønnen som ble avtalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer