Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De skriker på hjelp

Minst 170 drept i orkanene på Haiti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre orkaner på mindre enn tre uker har kostet 170 mennesker livet på Haiti. Myndighetene og hjelpeorganisasjoner tror dødstallene vil stige ytterligere når redningsmannskapene når fram til større områder, som nå er isolert på grunn av flommen.

- Vi kan hjelpe dem

Minst 61 mennesker omkom under orkanen Hanna i går og kraftig vind og enorme nedbørsmengder har satt flere byer under vann. Gonaives er spesielt hardt rammet, 21 mennesker er så langt funnet omkommet i denne lille byen.

- Folk sitter på takene og skriker etter hjelp, forteller 20 år gamle Iris Norsil som klarte å redde seg ut fra Gonaives.

Innenriksminister Paul Antoine Bien-Aime var ute sammen med hjelpearbeiderne i går for selv å se forholdene.

- Det er mange mennesker som har sittet på taket av hjemmet sitt i mer enn 24 timer. De har ikke vann, ikke mat og vi kan ikke engang hjelpe dem, sier han til Reuters.

Frykter større dødstall

Hjelpekonvoier fra FN prøvde forgjeves å ta seg inn i Gonaives, men vannet som omringer den er altfor dypt til at de kom seg fram. En av bilene fra FN ble regelrett skylt av veien da den nærmet seg Gonaives. Vannet stiger fortsatt mens regnet pisker horisontalt i vinden og gjør situasjonen uutholdelig for menneskene som sitter fanget på hustak.

image: - De skriker på hjelp

- Situasjonen er så ille som kan den kan få blitt. Vinden river opp trær. Husene er flommet over med vann. Bilene kan ikke kjøre på veiene. Du kan ikke redde noen, uansett hvor de befinner seg, sier Vadre Louis, en FN-representant i Gonaives.

President Rene Preval advarer om at uværet kan vise seg å bli like ødeleggende som stormen som kostet over 3.000 livet for fire år siden.

Hanna skal ifølge meteorologiske beregninger bevege seg over det nordlige Bahamas torsdag og treffe kysten av USA lørdag.

Samtidig ble det klart at orkanen Ike i Atlanterhavet er blitt en kategori 3-orkan med en vindstyrke på 51 meter i sekundet.

KLARER IKKE HJELPE: Hjelpearbeidere fra FN forsøker forgjeves å hjelpe de flomrammede. Én bil ble skylt av veien på vei inn til Gonaives. Foto: Scanpix
KLARER IKKE HJELPE: Hjelpearbeidere fra FN forsøker forgjeves å hjelpe de flomrammede. Én bil ble skylt av veien på vei inn til Gonaives. Foto: Scanpix Vis mer
VASSER I SIKKERHET: En mann prøver å lede barna sine til tryggere steder i flomrammede Gonaives, men det er nesten umulig å komme seg ut av byen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!