ENIGE OM JAGLAND: EUs utenriksminister Catherine Ashton og Sveriges utenriksminister Carl Bildt er blant toppene i Europa som vil at Thorbjørn Jagland gjenvelgesfor 5 nye år som leder for Europarådet. Foto: George Gobet/ AFP
ENIGE OM JAGLAND: EUs utenriksminister Catherine Ashton og Sveriges utenriksminister Carl Bildt er blant toppene i Europa som vil at Thorbjørn Jagland gjenvelgesfor 5 nye år som leder for Europarådet. Foto: George Gobet/ AFPVis mer

De skryter av Jagland

Erna Solberg, Carl Bildt, Catherine Ashton og en rekke andre Europa-topper vil beholde Thorbjørn Jagland som leder av Europarådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA (Dagbladet): - Thorbjørn Jagland har styrket Europarådet og gjort det mer politisk relevant, sier statsminister Erna Solberg.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt mener Jagland personlig har bidratt til at forholdet mellom EU og Europarådet er styrket.

- Derfor støtter jeg sterkt at han blir gjenvalgt, sier Bildt.

EU imponert EUs utenriksminister Catherine Ashton uttrykker anerkjennelse for reformene Jagland har stått i spissen for, og mener resultatene er imponerende.
Også land som Tyrkia, Belgia, Hellas og Romania har rost Jagland for jobben han har gjort, og støtter gjenvalget.
Tyrkias utenriksminister Ahmed Avutoglu sier reformprosessen under Jaglands fem års periode har vært en suksess og har bidratt til å øke Europarådets betydning.

Utmerket jobb - Det er i vår interesse, som europeere, å ha et Europaråd som er mer relevant og mer effektivt når det gjelder å fremme menneskerettighetene, demokrati og rettssikkerhet.

Thorbjørn Jagland har vist at han vet hvordan det skal gjøres. Jeg håper han vil fortsette sitt utmerkede arbeid, sier Romanias utenriksministr Titus Corlãtsean.

Tysk motkandidat Omlag 40 regjeringer har uttrykk støtte til at Jagland fortsetter, men det er parlamentarikerforsamlingen som til syvende og sist avgjør saken. Det er en brokete forsamling med 300 delegater, ulike partigrupper og agendaer.

I tillegg må 300 vararepresentanter regnes med.

Det største EU-landet Tyskland har lansert motkandidat, tidligerte justisminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Ikke skjedd før - Det har ikke skjedd før at noen har blitt gjenvalgt, og flere har prøvd, sier Jagland.

Han mener likevel det vil være en fordel for Europarådet og organisasjonens arbeid, ikke minst i Ukraina, at han får fortsette.
 
- Jeg tror mange ser at det vil være en fordel å beholde det teamet som er nå, sier Jagland.

Han har lansert et tipunktsprogram for hva han vil gjøre dersom han blir gjenvalgt for en ny periode. I «valgtalen» sier Jagland at hans fem år som leder av Europarådet har overbevist han om at Europarådet har en avgjørende rolle i dagens Europa.

Behov for kontuitet - Jeg er overbevist om at vi har klart å vise det, men jobben er ikke avsluttet, og i en spent situasjon med politiske endringer er behovet for kontinuitet åpenbart, skriver Jagland.

Europeisk drøm For mange år siden skrev han boka "Min europeiske drøm".  For fem år siden ble han, mot alle odds, mener han selv, valgt til leder av Europarådet.

I perioden har han satt i gang reformer som har gjort institusjonen mer effektiv og politisk relevant, har flere europeiske ledere uttalt.

Selv trekker Jagland fram effektiviseringen av den europeiske menneskerettighetsdomstol, som var i krise da han overtok.

Felles domstol - Det er nå viktig at EU slutter seg til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, understreker Jagland.  
- Det vil være fantastisk om 47 land vil være forpliktet på samme lovgivning, og at deres borgere dermed kan gå til en felles internasjonal domstol. Det vil være en sammenbindende kraft i Europa, hevet over politikkens svingninger, sier han.

Travelt program
Dagbladet får en samtale med lederen for Europarådet i et tett møteprogram i Warszawa der han deltar i markeringen av 25 årsjubileet for Solidaritet.

- Jeg har ikke tid til å drive valgkamp akkurat, men jeg er jo med på mye som leder av Europarådet, så det blir jo i praksis en slags valgkamp, sier Jagland.

I morgen drar han til Roma, deretter går turen direkte til Kiev er han er invitert til å være med på innsettelsen av den nyvalgte presidenten, Petro Poroshenko.

Nøkkelrolle i Ukraina Situasjonen i Ukraina har lenge stått høyt på dagsorden for Jagland. Og det blir en hovedsak framover dersom han blir gjenvalgt om knappe tre ukers tid.

- Vi må bruke mye tid der på grunn av den nøkkelrollen Europarådet har. Vi var blant de første som protesterte da de ville trekke tilbake loven om de russiskspråklige minoritetenes rettigheter.

EUROPA RUNDT: Thorbjørn Jagland kom i går til Warszawa, der han deltar på 25-årsmarkeringen for demokrati i Polen. I morgen reiser han til Roma og derfra går turen til Kiev der han deltar i innsettelsen av Ukrainas nyvalgte president. Ikke minst på grunn av situasjonen i Ukraina ønsker han sterkt å fortsette som leder av Europa-rådet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
EUROPA RUNDT: Thorbjørn Jagland kom i går til Warszawa, der han deltar på 25-årsmarkeringen for demokrati i Polen. I morgen reiser han til Roma og derfra går turen til Kiev der han deltar i innsettelsen av Ukrainas nyvalgte president. Ikke minst på grunn av situasjonen i Ukraina ønsker han sterkt å fortsette som leder av Europa-rådet. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Nøkkelen til om Ukraina skal holdes sammen som land, er at de får en konstitusjon som desentraliserer makt og sikrer minoritetene. I dette arbeidet har Europarådet en hovedrolle, sier Jagland.

Spent
- Det er en veldig spent situasjon i Europa nå. Det er ikke lett å se hvor det går hen. Lyspunktet er at man fikk valgt en president i Ukraina, som Putin har respektert. Det gir et håp om at man kan snakke sammen.

Nå må det brukes tid på den uforutsigbare situasjonen i Øst-Ukraina, slik at man unngår en situasjon som på Krim, sier Jagland.

Det er parlamentarikerforsamlingen som velger leder for Europarådet. Det skjer over to dager 24.-25. juni.

Er optimist
Jagland sier utfallet er åpent, men han er likevel optimist.

- De som har stemt for meg, mener jeg har gjort en god jobb. Jeg har jo klart å snu hele Europarådet til å bli en relevant institusjon, og vi spiller en hovedrolle i Ukraina. Det håper jeg blir lagt merke til av parlamentarikerne også, sier Jagland.

: RELEVANT: Thorbjørn Jagland har gjort Europa-rådet mer relevant som politisk institusjon, mener statsminister Erna Solberg. Den norske regjeringen og utenrikstjenesten jobber nå for at Jagland blir gjenvalgt.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
: RELEVANT: Thorbjørn Jagland har gjort Europa-rådet mer relevant som politisk institusjon, mener statsminister Erna Solberg. Den norske regjeringen og utenrikstjenesten jobber nå for at Jagland blir gjenvalgt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer