SKULLE HIT:  Turposten i 1189 meters høyde på toppen av Jamtfjelltinden på plass i juni. Det var denne posten (kassa i forgrunnen) de åtte turgåerne fra samme arbeidsplass i Mosjøen skulle plassere for sesongen da de ble rammet av ras i går ettermiddag. FOTO: ROY BRUBAKK, BRURSKANKEN TURLAG.
SKULLE HIT: Turposten i 1189 meters høyde på toppen av Jamtfjelltinden på plass i juni. Det var denne posten (kassa i forgrunnen) de åtte turgåerne fra samme arbeidsplass i Mosjøen skulle plassere for sesongen da de ble rammet av ras i går ettermiddag. FOTO: ROY BRUBAKK, BRURSKANKEN TURLAG.Vis mer

- De skulle gått opp forrige helg

En arbeidsplass hardt rammet av rasulykken i Nordland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En arbeidsplass i Mosjøen er spesielt hardt rammet av rasulykken under Jamtfjelltinden i går ettermiddag.
Fem kvinner og tre menn mellom 30 og 50 år dro på tur søndag formiddag for å sette opp en trimpost på den 1189 meter høye toppen for Brurskanken Turlag.

To av turgjengerne er funnet døde og to er savnet. Politiet antar at de har omkommet. All leting i området er innstilt på grunn av fare for nye ras. Piloten på et Sea King-helikopter observerte i morges en enorm skavl i 500 meters bredde som kan rase ut fjellsiden når som helst.

Skulle gått forrige helg- Det er ivrige friluftsfolk ved en bedrift her i Mosjøen som har tatt på seg jobben med å sette opp denne posten for oss. Planen var at de skulle reise opp forrige helg, men av en eller annen grunn ble det ikke noe før denne helgen. Det var ingen av turlagets egne medlemmer som dro opp, sier Roy Brubakk, leder i Brurskanken Turlag, til Dagbladet.

Han har fått et titalls telefoner på jobb i fengselet i Mosjøen i dag om han er i live.

- Dette er den mest krevende av de 15 postene vi setter ut. Under normale forhold er det seks-åtte timers fottur opp og ned til toppen. Jeg skjønner av beskrivelsen at turgåerne er tatt av raset i 700 - 800 meters høyde i et brattheng som heter Brurskanken. Det er ingen tvil om at det plutselige sommerværet rett fra snøvær og nattefrost til 20 grader pluss har påvirket rasfaren, sier Brubakk til Dagbladet.

Dagbladet har pratet med sjefen for bedriften, der en gruppe turgjengere hadde tatt ansvaret for trimposten på fjellet. Det var to ansatte og en tidligere ansatt i bedriften som hadde med seg nær familie og venner på den skjebnesvangre turen i går.
Bygd avsperretPolitiet har gjort noe så uvanlig som å ilegge ferdselsforbud i alle fjell i Vefsn kommune.

I løpet av formiddagen har rasfaren økt ytterligere.

- Vi har fått flere meldinger om småveier som er stengt av ras. En hel bygd er avsperret fra omverdenen på grunn av rassperrede veier. Det gjelder Varntresk mellom Hattfjelldal og Sverige, sier operasjonsleder Joar Myren i Helgeland politidistrikt til Dagbladet.

Ved 12-tiden var letingen etter de to savnede ennå ikke gjenopptatt.    
- Aldri sett verreKarl Gustav Bacheland har 40 års erfaring som helikopterpilot.
- Jeg har aldri sett noe verre enn dette. Det har rast ut tung snø på flere sider av tinden. Elver har tatt nye løp, og det har vært helt riktig å hente ut letemannskapene, sier Bachelund til NRK. 

Både politimester Håvard Fjærli og redningsleder ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge sier til Dagbladet ved 12.30-tiden at det ikke er planer om å  gjenoppta letingen etter de to savnede så rasfarlig som situasjonen er i området nå.