HOLDT SINE LIVS TALER: KrF-leder Knut Arild Hareide og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad holdt fredag hver sin svært viktige tale under landsmøtet. Nå har retorikkeksperten sagt sin dom. Foto: Hans Arne Vedlog / Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HOLDT SINE LIVS TALER: KrF-leder Knut Arild Hareide og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad holdt fredag hver sin svært viktige tale under landsmøtet. Nå har retorikkeksperten sagt sin dom. Foto: Hans Arne Vedlog / Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

KrF-landsmøtet:

De skulle holde sine livs taler: Her er ekspertens dom

Retorikkprofessor Jens Kjeldsens dom over KrF-toppenes landsmøtetale.

Jens Kjeldsen, professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, fulgte landsmøtetalene til KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Her forteller retorikkprofessoren til Dagbladet hvordan han opplevde at de framsto:

Knut Arild Hareide sto overfor den vanskeligste utfordringen. Han er nødt til å flytte folk fra en posisjon til en annen. Da må du ha en retorikk som er både appellerende og respektfull. Skal du flytte folk, nytter det ikke å si at de tar feil eller kritisere dem, du må vise hvilke muligheter de står overfor.

PROFESSOR: Jens Kjeldsen, retorikkprofessor ved Universitetet i Bergen, har på oppdrag fra Dagbladet vurdert landsmøtetalene til Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad i et retorisk perspektiv. Foto: Tove K. Breistein
PROFESSOR: Jens Kjeldsen, retorikkprofessor ved Universitetet i Bergen, har på oppdrag fra Dagbladet vurdert landsmøtetalene til Knut Arild Hareide og Kjell Ingolf Ropstad i et retorisk perspektiv. Foto: Tove K. Breistein Vis mer

Hareide måtte gjøre det ved å vekke uro for hva som kan skje med KrF. Han må si at det ikke går bra med oss. Og det er det han sier: Hareide tegner et bilde av at det går nedoverbakke med KrF. Så må han gi en løsning, lage en visjon, rett og slett «make KrF great again», tilbake til da KrF var et stort verdiforankret parti som til og med hadde statsministeren.

Derfor snakker Hareide om et stort verdiforankret folkeparti, han forteller om 2600 nye medlemmer, om 52 prosent medlemsøkning i lokallaget sitt. Hareide sier egentlig: Vi er i dag små og irrelevante, men kan blir store igjen. Han forteller om folk som fikk KrF på valgautomaten, men likevel stemte noe annet. Han viser dermed at potensialet er stort.

Kjell Ingolf Ropstad hadde et annet utgangspunkt. Han skal ikke ha med seg delegatene i en ny retning. Han skal ha folk til å sitte stille og bare stemme slik de allerede har planlagt. Derfor kom han med harde angrep mot Arbeiderpartiet, med kontant kritikk mot sorteringssamfunnet, og tegner bildet av at Ap tok til gatene med blitzere og venstreradikale for å hegne om abortloven.

Ropstad snakket også en god del om seg selv, her er det en mann som gjør seg klar til å bli partileder. Han fortalte om at han hadde datteren på fanget da han fikk nyheten om at Donald Trump hadde blitt president, urolig for hennes framtid.

Ropstad tok til orde for at KrF skal prioriterer tøffere, og budskapet til dem som er urolige for Frp er at han er i stand til å forhandle med dem.

Ropstads to retoriske grep er:

1. Det går bra med KrF og vi har fått gjennom mye med dagens regjering.

2. Det er stor risiko ved å skifte side. KrF har aldri samarbeidet med Ap. Hva skjer med vår troverdighet hvis vi gjør det.