«De skulle ikke få gleden av å se meg bryte sammen»

TRONDHEIM (Dagbladet): - Straffen på 21 års fengsel er en livstidsdom, en dødsstraff. Jeg kommer ikke til å holde ut så lenge, sier drapsdømte Terje Wiik (51). Han gir her sine første kommentarer til dommen i thalliumsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kledd i blå hettegenser og rød treningsbukse møtte han i går kveld Dagbladet på et besøksrom i Trondheim kretsfengsel.

- Jeg er veldig sliten nå, sier mannen som fredag ble dømt til lovens strengeste straff for overlagt giftdrap på ekskjæresten Inger Lise Bakken.

Han virket tilsynelatende rolig da han kom til sal 1 i Trondheim tinghus, men nå sier Terje Wiik at han var alt annet enn rolig.

- Jeg var veldig spent, men jeg hadde bestemt meg for å stå oppreist. Mange som var i salen hater meg. De skulle ikke få gleden av å se meg bryte sammen.

Første kommentar

Terje Wiik forlot rettssalen med én gang etter at dommer Helge Olav Fugelsøy hadde lest opp dommen. Han ønsket ikke å si et ord til pressen. Først nå, på et besøksrom i fengslet, sier han til Dagbladet:

- Jeg føler bitterhet over dommen, for jeg vet at det jeg gjorde mot Inger Lise ikke ble gjort med overlegg. Det å dømme meg for overlagt drap er justismord.

- I dommen står det at du begikk drapet på en utspekulert og særdeles hensynsløs måte?

- Ja, og det reagerer jeg veldig på. Det var aldri hevn, aldri kynisme som drev meg. Jeg var tvert imot fortvilt, og gikk vel for mye for meg selv med de tunge tankene.

- Hvorfor viser du ikke tegn til anger?

- Det er bare tull å si at jeg ikke angrer. Selvfølgelig angrer jeg. Det er forferdelig galt det jeg har gjort. Men jeg er i en umulig situasjon, der det vil bli tolket galt uansett hva jeg gjør, om jeg gråter eller lar være, sier Terje Wiik.

Han mener det hadde vært mye enklere å vise anger, hvis han ikke hadde blitt utsatt for så mye hets som han føler at han har fått i mediene.

«Er ikke farlig»

- Nå er det slik at jeg må prøve å stå imot for å overleve som menneske.

Trondheim byrett avviste statsadvokatens begjæring om sikring.

- Jeg ser ingen grunn til at jeg skal ha sikring. Jeg er langt fra så farlig som retten vil ha det til, sier Wiik.

Etter at dommen var lest opp fredag, anket Terje Wiik på stedet. Selv om han er fullt klar over at en ny dom kan gå i motsatt retning av hva han ønsker, og gi ham sikring.

- Sånn er rettssystemet. Dette kan brukes til å skremme meg fra å anke en uriktig dom, men jeg anker likevel. Ellers ville jeg ha innrømmet at jeg handlet med overlegg, og det gjorde jeg ikke. Derfor er jeg nødt til å anke.

Pengene

Den 51-årige sivilingeniøren, som i retten er blitt framstilt som grisk, reagerer på at han er dømt til å betale 1,7 million kroner i erstatning til ekskjærestens etterlatte.

- Jeg skal ikke bare sone en lang fengselsstraff. De ødelegger meg også økonomisk.

- Hva betyr pengene når du får en dom på 21 års fengsel?

- Jeg har jo tre barn, som gjennom en slik dom blir gjort arveløse, sier Terje Wiik.

En fangevokter kommer og fører den drapsdømte fangen tilbake til avdeling E3.

Klokka 20.45 låses Terje Wiik inn på cella. Ankesaken kommer opp for Frostating lagmannsrett til høsten.