2. verdenskrig

De skulle nyte finværet i romjula og ante ingenting da de gikk på dødstrikken

Målet var Gestapo-hovedkvarteret på Victoria terrasse. I stedet traff bombene ferieglade nordmenn som nøt romjulssøndagen i Oslo.

TRIKK 115: Trikken fra Majorstuen var fullpakket med over 50 passasjerer i feriestemning da bombene traff. Bare fire passasjerer overlevde. Foto: Oslo byarkiv/Sporveismuseet
TRIKK 115: Trikken fra Majorstuen var fullpakket med over 50 passasjerer i feriestemning da bombene traff. Bare fire passasjerer overlevde.
Foto: Oslo byarkiv/Sporveismuseet Vis mer
Publisert

Motstandsmennene Max Manus og Roy Nielsen stod på en høyde mellom Ljan og Hauketo utenfor Oslo da flyene kom. Mange år seinere fortalte Max Manus til journalisten Cato Guhnfelt at «plutselig hørte vi motordur over Nesodden. Og der så vi seks fly komme inn over byen. Det var engelske Mosquito-fly i en voldsom fart. I neste øyeblikk begynte tyskerne å skyte. Flyene stupte ned etter hverandre gjennom kuleregnet mot byen. Straks etter kom den første eksplosjonen. Jeg kunne se flammer stå høyt til værs. Kort tid etter kom seks nye fly til syne og gikk til angrep. Både Roy og jeg hoppet av glede. Nå kom endelig engelskmennene for å gi tyskerne et helvete!»

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer