- De skulle skyte Obama

Pågrepet med rifler, skuddsikre vester og parykker i bilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Politiet etterforsker nå hvorvidt 28 år gamle Tharin Gartrell, som ble pågrepet med rifler, ammunisjon og narkotika, planla å drepe demokratenes presidentkandidat Barack Obama.

Sammen med tre andre er han arrestert for besittelse av våpen og narkotika.

På direkte spørsmål om de arresterte var kommet til Denver for å drepe Obama, skal en av dem ha svart bekreftende.

CBS4 Denver melder at en av de mistenkte skal ha forklart at de «skulle skyte Obama med rifle fra et utkikkspunkt på 700 meters avstand».  

Ransaket bil og hotellrom

Avsløringen av et mulig attentat mot Obama startet søndag morgen, da politiet i Aurora arresterte 28-årige Gartrell. Han ble stanset under mistanke om promille-kjøring på motorveien i Glendale.

I leie-pickupen skal politiet ha funnet to skarpskytterrifler, kamuflasjetøy, walkietalkier, parykker, skuddsikre vester, kikkert og 44 gram metamfetamin.

Kort tid etter slo politiet til mot Cherry Creek Hotel, der venner av Gartrell befant seg.

- De skulle skyte Obama

33 år gamle Shawn Robert Adolph hoppet ut av vinduet i sjette etasje i et forsøk på å slippe unna politiet. Adolph brakk ankelen i fallet og ble pågrepet.

Det samme ble Nathan Johnson (32). Han skal ha sagt til politiet at de planla å drepe Obama under hans tale under demokratenes landsmøte i Denver.

Også kjæresten ble pågrepet for narkotikabesittelse.

Pressekonferanse senere i dag

Både Secret Service, FBI, terrorpoliti og narkotikabyrået ATF deltar i etterforskningen.

Det er ventet at statsadvokaten i Denver, Troy Eid, vil holde en pressekonferanse om det mulige attentatet senere i dag.

- Vi kan si dette: Vi er helt sikre på at det ikke er noen sannsynlig trussel mot kandidaten, demokratenes landsmøte eller folket i Colorado, sier statsadvokat Eid.

Også andre kilder tett på etterforskningen er avventende.

«KOMMET FOR Å DREPE»: Tharin Gartrell og Nathan Johnson er arrestert for våpen- og narkotikabesittelse. De er mistenkt for å ha planlagt å drepe Barack Obama. Foto: AP Photo/Aurora Police Department/SCANPIX
«KOMMET FOR Å DREPE»: Tharin Gartrell og Nathan Johnson er arrestert for våpen- og narkotikabesittelse. De er mistenkt for å ha planlagt å drepe Barack Obama. Foto: AP Photo/Aurora Police Department/SCANPIX Vis mer

- Det er for tidlig å si om det var en reell trussel eller om disse folkene har kapasiteten til å gjennomføre det, sier en offentlig tjenestemann.

Massivt sikkerhetsoppbud 

Sikkerhetstiltakene rundt landsmøtet i Denver omfatter blant annet over 3000 politifolk, flere hundre Secret Service-agenter, helikoptre, skarpskyttere på hustak, stengte veier, restriksjoner på flytrafikken over byen og massive barrikader i flere hundre meters radius fra områdene der politikerne og pressefolkene samles disse fire dagene.

Myndighetene i Denver har fått tildelt over 250 millioner kroner i føderale midler for å håndtere sikkerheten, og har gått til innkjøp av mye nytt utstyr i tillegg til en fordobling av byens politistyrke, ifølge Rocky Mountain News.

- Vi har brukt mer tid på planlegging og øvelser enn noen by i de politiske landsmøtenes historie, uttalte John Hickenlooper før helga.

Før pågripelsene som knyttes til mulige attentatplaner, har politiet brukt mest ressurser på å håndtere en lang rekke ulike demonstrasjoner.

De har forløpt mer eller mindre fredelig, men mandag kveld ble minst 90 arrestert etter at protestene var i ferd med å utvikle seg til gateslag med opprørspolitiet, som nå patruljerer gatene i Denver i grupper på opp mot 20 tjenestemenn.