- De skulle tatt kontakt og blitt advart

Dødsulykke i Sjoa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To personer er omkommet etter rafting i elva Sjoa i Gudbrandsdalen, melder Gudbrandsdølen Dagningen.

- To personer er bekreftet omkommet, sier operasjonsleder Sten Gregersen i Gudbrandsdal politidistrikt til Dagbladet.no.

Midt i det farlige Åsengjuvet i Sjoa veltet raftingflåten med reisefølget fra Estland og Russland. To turister fra Estland ble senere funnet omkommet flere kilometer lenger ned i elva, ifølge NTB.

De to omkomne er en 36 år gammel mann og en 34 år gammel kvinne. De ferierte i Norge sammen med et reisefølge på til sammen 17 personer fra Estland og Russland.

- Dette var en uorganisert raftinggruppe, og de var trolig russere. Vi kjenner ikke hvor erfarne de var til å rafte, sier operasjonsleder Sten Gregersen til Dagbladet.no.

Det var sju personer i en raftingbåt og én person som fulgte bak i en kajak. Hvordan ulykka skjedde er ennå uklart.

Grad 5-område

Ulykka skjedde i et området som kalles Åsengjuvet. Daglig leder Magnar Aasheim i Sjoa rafting, visste ikke om at russerne var i området.

TO OMKOM: En mann (36) og kvinne (34) omkom da de var ute og raftet i denne båten i Sjoa. Foto: Torbjørn Grønning
TO OMKOM: En mann (36) og kvinne (34) omkom da de var ute og raftet i denne båten i Sjoa. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

- De har ikke vært i kontakt med noen som kjenner elva. Det er utenkelig å legge ut i det området med den vannstanden vi har nå, sier Aasheim til Dagbladet.no.

Han forteller de russiske turistene burde ha kontakta kjentfolk, slik at de kunne ha blitt advart mot de voldsomme kreftene. Sjoa deles kontinuerlig inn i forskjellige vanskelighetsgrader alt etter hva slags vannstand det er i elva.

- Dette er en definitiv grad 5 strekning. Det betyr at det er upadlebart. Jeg ville ikke en gang sendt guidene mine ned der nå, sier han.

Grad 5 er det nest høyeste vanskelighetsnivået. Ved grad 6 er det fullstendig umulig å bevege seg i elva, opplyser han.

Får krisehjelp

Et krisepsykatrisk team fra Sel kommune samler nå de seks overlevende russerne for en briefing ved hjelp av en russisk tolk, opplyser politiet til Dagbladet.no.

To personer reddet seg tidlig opp av vannet. Lenge var fire mennesker savnet, men like etter 16.00 kom meldingen om at også disse var funnet i tilsynelatende god behold. 

Gregersen forteller at gruppen gikk ut i elva ved Bjølstadmo i Heidal.

Det ble satt inn to helikopter og alle raftingselskaper i område for å lete etter de savnede. Røde kors var også med i søket.

- Sjoa er ekstremt stor nå, det har den vært i hele sommer. Det er sterke strømmer, sier operasjonslederen.

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen har russeren tilhold ved Faukstad camping i Heidal.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 14.45.


Interaktivt kart: Googlemaps.