De skylder på hverandre og ingen vil stå fram som «posepartiet»

Budsjettkameratene krangler i «posegate».

POSERER: Budsjettkameratene Trond Helleland (H), Harald T. Nesvik (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (Venstre) er enige om neste års statsbudsjettet. Poseposten i budsjettet har de skrevet under på, men er på ingen måte enige.
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSERER: Budsjettkameratene Trond Helleland (H), Harald T. Nesvik (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (Venstre) er enige om neste års statsbudsjettet. Poseposten i budsjettet har de skrevet under på, men er på ingen måte enige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag var de enige. De hadde sovet minimalt den forrige natta og forhandlingene hadde surret i toppene deres de siste seks ukene.

Regjeringens første budsjett var i havn og kameratene Trond Helleand (H), Harald T. Nesvik (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) foreviget sine underskrifter på budsjettet under en pressekonferanse på Stortinget. Ingen vei tilbake.

Så skulle de ta helg.

Poseavgiften En av budsjettpostene de spikra i felleskap var poseavgiften. Regjeringen og støttepartiene er enige om å innføre en miljøavgift på bæreposer. Avgiften blir 1,50 kroner per pose. Det skal gi 900 millioner til statskassa fra dine kjøp av plastposer og 100 millioner fra dine papirposekjøp. Poseavgiften innføres 15. mars neste år.

Nå krangler partiene så busta fyker om hvem som foreslo og fikk gjennom den kanskje noe upopulære avgiften i budsjettet.

Ganske så umiddelbart etter at budsjettet var i havn gjorde Frp-slugger Per Sandberg det klart overfor Dagbladet at de slettes ikke er noe avgiftsparti.

- Noen burde jo lage slike, med bilde av Trine på den ene siden og Hareide på den andre. Jeg kaller dem Trine-Hareide-posene. Det er en måte å straffe folk på. Vi vil heller oppmuntre til miljøvennlig forbruk, sa Sandberg.

«Tante Pose» Under pressekonferansen etter budsjettenigheten med statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen fra statsministerboligen sa Jensen:

- Vi er ikke for en plastposeavgift, det er KrF og Venstre, sa Jensen.

I VG dagen etter skyldte Frp-Jensen på Venstre og Venstre-Trine Skei Grande på Frp for å stå bak poseavgiften, og begge ville ha seg frabedt å bli kalt «Tante Pose».


- Nei, jeg tror du må sende den beskjeden til dem som har vært ivrige etter å innføre en slik avgift. Men det viktige er å si at du kan jo kjøpe nett, så slipper du avgiften! sa Jensen til VG-journalisten.

- Det kan jeg sikkert være i min relasjon til til kneppkaker i jula, men ikke i forbindelse med statsbudsjettet, svarte Grande.

- Trine lyver Per Sandberg ble så sendt ut i krigen. Forbanna over krangelen sa han til NRK Dagsrevyen lørdag kveld med tydelig melding til Venstre og KrF:

- De må ta ansvar for egen politikk, sa han til kanalen, siterte Dagbladet.

Seinere på kvelden var han enda krassere i på SMS til VG:


- Trine LYVER når hun sier finansministeren har spilt dette inn i forhandlingene, skrev Sandberg i går kveld.

Han sier det er KrF og Venstre som spilte dette inn i forhandlingene.

- Venstre foreslår i sitt alternative budsjett 1 kr. og KrF 1,50 kr., tastet han, ifølge avisa.

- KrFs forslag I løpet av gårsdagen beveget krangelen seg over til Twitter der man må uttrykke sine meninger i løpet av 140 tegn. I en tråd der flere forsøkte å få svar, ble Trine Skei Grande bedt om å oppklare hvem som står bak poseideen.

- Nei, det er KrFs forslag og det eneste FrP kunne godta, skrev hun som svar klokka 11.03 lørdag formiddag.

Hareide blir matt Hva sier så KrF og forhandlingsleder Knut Arild Hareide? Dagbladet er ikke eneste medium som har bedt om en poseprat med Hareide, men alle forsøkene har så langt blitt avvist fra KrF-lederen.

- Knut Arild Hareide har fortsatt ingen kommentar til posesaken ut over Twitter-meldingen, var beskjeden fra kommunikasjonsleiren i KrF i går.

Eneste Hareide har sagt i «posegate» har han skrevet på Twitter. Lørdag klokka 09.21 skrev han:

- Litt matt over pose-debatten. Ingen tvil om at @Trinesg (Trine Skei Grandes brukernavn på Twitter red.anm) heller ville ha en annen grønn avgift. Men dette var det fire partier kunne enes om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer