De slår seg halvt ihjel, rister av seg vannet, klatrer opp timeteren og stuper igjen

Se de spektakulære hoppene, bommene og høydepunktene fra VM i Døds.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FROGNERBADET (Dagbladet): - Klart på tier'n. Det var det badevaktene ropte i gamle dager og det roper de vel ennå.

Med sine 49 år er Vidar Thyness den eldste deltakeren i finalerunden i VM i Døds 2012 som ble arrangert på Frognerbadet i Oslo i går kveld.

Oppstod på Frognerbadet Dødsing er en helt spesiell stupestil som innebærer at utøveren kaster seg utfor, inntar den klassiske x-formasjonen eller gjør triks i lufta for så å krølle seg sammen nærmest mulig vannflata.

Å dødse skal aller helst gjøres fra det høyeste stupetårnet, i dette tilfellet den fryktede timeteren på Frognerbadet, det gamle Oslo-anlegget der tradisjonen oppstod på 60-tallet.

- Jeg var her på 70-tallet og dødsa. Det er jo gjerne vi bøllegutta som finner på sånt. Vi var nok ikke badevaktenes favoritter den gangen og det er nok ikke den gjengen der heller, sier Thyness og nikker i retning av de yngre deltakerne i årets verdensmesterskap.

- Helt koko Nærmere 1500 personer trosset gråværet i går og stilte opp for å heie på sine favoritter på Frognerbadet.

Antall deltakere var da allerede redusert fra omkring 70 til 33 etter kvalifiseringsrunde dagen før.

Etter den første runden i såkalt klassisk stil, med kroppen i perfekt x-formasjonen, stod 20 igjen, plukket ut av dommerpanelet.

VM I DØDS

• VM i døds er en amatørkonkurranse i dødsing, en egen «stupestil» som skal ha oppstått på Frognerbadet på slutten av 1960-tallet.

• Stupestilen innebærer å kaste seg utfor timeteren med kroppen i vannrett x-formasjon og holde den så lenge som mulig, for å krøke seg sammen rett før vannflaten brytes.

Kilde: Det Internasjonale Dødseforbundet

- Det er jo helt koko å gjøre det her. Man slår seg halvt ihjel, kommenterer Thyness i pausen da deltakerne diskuterer hverandres hopp og sammenliker blåmerker.

Andre finalerunde er fristil og det er opp til dødserne å finne på triks i lufta for å imponere dommerne og publikum.

- Det er adrenalinet underveis som gjør det hele verdt det. Når badevakta ropte «Stengt på syver'n, stengt på femmer'n, klart på tier'n» visste man at alle så på deg. Da var det bare å skyve ut brystet og hoppe.

Henger med Ti personer står igjen i den tredje og siste finaleomgangen.

SLÅTT UT FØR FINALERUNDEN: Vidar Thyness i rød shorts er årets eldste deltaker. Han ble slått ut i nest siste runde. Foto: DIANA BADI
SLÅTT UT FØR FINALERUNDEN: Vidar Thyness i rød shorts er årets eldste deltaker. Han ble slått ut i nest siste runde. Foto: DIANA BADI Vis mer

Thyness, som representerer Bærumsdødserne, ryker ut før denne runden.

- Jeg skulle øvd på forhånd. Tenkt ut noen triks. Spørs om det hadde hjulpet mot de andre her, jeg kunne jo vært faren deres. Men det er fint å vise at vi gamle gutta fremdeles kan henge med.

Familiefest Til slutt er det snowboarderen Henning Marthinsen som stikker av med seieren, med Jeppe Skageng på andreplass.

Den tredje plassen på pallen inntas derimot av en annen gammel dødser, og nå bærbonde i Lærdal, Petter Andresen (39).

HÅPER Å VINNE I KLASSISK: Petter Andresen (t. høyre) kom på tredje plass sammenlagt. Han håper å komme helt til topps i klassisk stil, der vinneren offentliggjøres senere. Foto: Diana Badi
HÅPER Å VINNE I KLASSISK: Petter Andresen (t. høyre) kom på tredje plass sammenlagt. Han håper å komme helt til topps i klassisk stil, der vinneren offentliggjøres senere. Foto: Diana Badi Vis mer

- Jeg er jo vokst opp på Frognerbadet og det er fint å vende tilbake hit. Planen var å komme til finalen og vinne i klassisk stil, sier Andresen som raskt blir barnas favoritt på badet ved å dele ut Felleskjøpet-capser.

- Det beste ved dette arrangementet er at det har blitt en familiefest. Her møter jeg gamle kjente og de har med seg barna. Det er den nye generasjonen dødsere som skal ta over etter oss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer