TELTER: Flere tusen foreldre overnatter på universiteter og høyskoler der deres døtre og sønner nå skal begynne studietiden. Foto: Weibo / Universitetet i Tianjin
TELTER: Flere tusen foreldre overnatter på universiteter og høyskoler der deres døtre og sønner nå skal begynne studietiden. Foto: Weibo / Universitetet i TianjinVis mer

«Teltleire» i Kina:

De sliter med å takle separasjonen. Flere tusen bor i «kjærlighets­teltene»

Følger barna til skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over hele verden starter skolen opp igjen i disse dager. Også her til lands har spente førsteklassinger og fargerike fadder-t-skjorter preget de sosiale mediene den siste måneden.

Mange foreldre kjenner sikkert på at det er litt skummelt å sende sin unge og lovende ut i den store verden. Enten det er på barneskolen på hjørnet, eller som fersk student i landets hovedstad.

Likevel er det få som lar angsten ta så overtak som den tidvis gjør i Kina.

Deler telt

Nettmagasinet Quartz skriver i dag om hvordan flere tusen foreldre hvert år overnatter på universitetene og høyskolene hvor deres sønn eller datter nå skal gå.

For å gjøre det enklere for de engstelige mødrene og fedrene, har stadig flere skoler valgt å stille med sovefasiliteter. Det er anslått at mange tusen sover i teltene som har fått tilnavnet «kjærlighetstelt».

Mange kinesiske familier har bare ett barn - dette på grunn av ettbarnspolitikken som ble innført i 1979. Denne ble opphevet i fjor høst.

Lanner Lan arbeider ved universitetet i Shantou. Hun forteller at det er forskjellige typer telt, og at de er utrustet med sovematter. Puter må derimot medbringes.

- Flere foreldre deler telt med andre da de vet at antallet er begrenset, sier hun.

- Hjertet mitt er tomt

Quartz har også vært i kontakt med flere foreldre som valgte å slå følge med sønnen eller datteren til universitetet. Huang Yiming er blant de som sover i et telt på Shantou.

- Vi fant ingen rimelige hoteller i nærheten av skolen. Alt var allerede fullbooket, forteller han, og legger til at han har tatt seg fri i to dager fra jobben sin på en kjemikaliefabrikk i Guangzhou som ligger sju timer unna med buss.

Andre forteller om tomrommet de aspirerende elevene etterlater seg.

- Hjertet mitt er tomt nå som sønnen min er borte. Nå får jeg ikke sett ham før semesteret er slutt, sier 50 år gamle Hu Tingtao.