De slo kvinne (85) til blods for å stjele mobiltelefon og gullarmbånd

Slik herjer Norges nye mafia.

 HER BLIR DE AVSLØRT : Rumenerbanden som herjet på Østlandet sommeren 2010 ble avslørt da de stakk av fra en regning på drøyt 1000 kroner på en bensinstasjon utenfor Sandefjord. Foto: POLITIET
HER BLIR DE AVSLØRT : Rumenerbanden som herjet på Østlandet sommeren 2010 ble avslørt da de stakk av fra en regning på drøyt 1000 kroner på en bensinstasjon utenfor Sandefjord. Foto: POLITIETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av august 2010 ankommer fire rumenere Norge, som senere skal bli kjent som de såkalte «eldreranerne». Én av dem har hørt at man «kan øse dollar opp av bakken i Norge», og det er det de har kommet til landet for å gjøre - tjene penger på vinningskriminalitet.

Et par dager senere får en 85 år gammel kvinne på Ski i Akershus besøk av følget, mens hun arbeidet i hagen utenfor huset sitt. Mens tre av mennene sitter i bilen, går den siste bort til kvinnen og spør om hun har litt vann til ham. Etter denne lille rekognoseringsrunden går han tilbake i bilen. Kort tid etter går to av mennene inn i huset til kvinnen, dytter henne bakover og slår hodet hennes i gulvet gjentatte ganger.

Den 85 år gamle kvinnen blir brutalt slått bevisstløs og får brudd i underkjeven, brist i kinnbeinet og forstuer nakkesøylen. Mens hun ligger der med blodet rennende fra munn og nese, stjeler mennene mobiltelefon, gullarmbånd, halskjeder og ringer.

Slik fortsetter gruppa de påfølgende dagene - de raner og banker opp eldre forsvarsløse personer, før de til slutt blir tatt. I februar i år var saken oppe i Høyesterett. Her ble anken forkastet, og dermed blir dommen fra tingretten stående der de to hovedmennene fikk seks års fengsel, mens de to siste fikk fem år og seks måneder.

- Svært profesjonelle Det er polititjenestemennene i Operasjon Grenseløs som til slutt fersket gruppa. I over to år har de jobbet i et samarbeidsprosjekt mellom politidistriktene i Buskerud, Vestfold, Telemark og Asker og Bærum. Målet er mobile vinningskriminelle. Foreløpig er rundt 500 personer pågrepet, og nærmere 300 domfelt på grunn av arbeidet.

- Det er en vesensforskjell på disse bandene og norske vinningskriminelle. Disse gjengene er ofte svært profesjonelle. De er ofte ikke organiserte i straffelovens forstand, men i dagligtalen vil jeg ikke nøle med å kalle dem organiserte. Norske vinningskriminelle er amatørmessige i forhold, sier lederen av prosjektet Kjell Johan Abrahamsen.

Ferske tall fra Kripos viser at vinningskriminalitet har gått ned som helhet de siste åra. Samtidig er det en eksplosiv økning på enkelte områder:

«Grovt tyveri fra person på offentlig sted» økte med hele 33,5 prosent på landsbasis fra 2010 til 2011. Ran med utpressing som metode økte med 17 prosent.

 VISTE FINGER´N: Denne mannen er ifølge politiet et medlem av asfaltmafiaen som lever av både menneskehandel, narkotika, ran og hvitvasking. Asfaltmafiaen har herjet både i Norge og en rekke andre land. Mannen hilste kameraet slik da han ble tatt i fartskontroll i 2007. Foto: ATK
VISTE FINGER´N: Denne mannen er ifølge politiet et medlem av asfaltmafiaen som lever av både menneskehandel, narkotika, ran og hvitvasking. Asfaltmafiaen har herjet både i Norge og en rekke andre land. Mannen hilste kameraet slik da han ble tatt i fartskontroll i 2007. Foto: ATK Vis mer

- De fleste av disse personene kommer fra Øst-europa, men det er også en del chilenere. De forlater som regel landet ganske raskt etter å ha kommet hit, sier Abrahamsen.

Lommetyveri og innbrudd Ifølge Abrahamsen spesialiserer bandene seg gjerne på ett felt. De mobile vinningskriminelle er spesielt konsentrert rundt lommetyveri og husinnbrudd, forteller han.

I februar i år ble en 42 år gammel Serbisk mann dømt for i alt 57 grove innbrudd og 17 grove innbruddsforsøk i Borgarting lagmannsrett. Aktor i saken betegnet den som Norges største boliginnbruddssak. For 59 av de straffbare forholdene ble det rapportert inn tapte verdier til om lag 7,5 millioner kroner.

Også denne mannen kom til Norge for utelukkende å begå vinningsforbrytelser over et par måneder.

Sjefen for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Atle Roll-Matthiesen, sier til Dagbladet at vinningskriminaliteten generelt sett har gått ned de siste årene, særlig når det gjelder grove tyverier fra villaer.

- Det forteller oss at det nytter når det settes inn en målrettet innsats. Politiet har jobbet bedre og smartere over hele landet, sier han.

Generelt er det vinningskriminalitet som utgjør den største andelen kriminalitet i Norge.

Reisebyrå Underveis har Operasjon Grenseløs samarbeidet med Svensk politi. Politimester i Fyrbordal-politiet i Sverige, Niclas Hallgren, påpeker at vinningskriminelle ofte herjer på tvers av landegrensene.

- Vinningskriminelle beveger seg over hele Sverige, Norge og Danmark. Det er en ganske høy grad av organisering. De har planlagt hele reisen som et reisebyrå. De har bestemt hva de skal stjele og hvordan de skal oppbevare godset, sier han.

 FERIERAID : Et beslag fra Majorstua politikammer gjort i februar i år, etter å ha pågrepet en chilensk bande mistenkt for en rekke grove tyverier under vinterferien på Østlandet. Foto: POLITIET
FERIERAID : Et beslag fra Majorstua politikammer gjort i februar i år, etter å ha pågrepet en chilensk bande mistenkt for en rekke grove tyverier under vinterferien på Østlandet. Foto: POLITIET Vis mer

- Vi ser at vi har mange felles bekymringer. Dette gjelder alt fra tyverier av båtmotorer til biltyverier, og frakting av tyvegods. Det som inntreffer hos dere, inntreffer hos oss, sier Hallgren.

Distriktene vurderer nå om samarbeidet skal utvides.

Roll-Matthiesen i Kripos mener også at internasjonalt samarbeid er avgjørende i kampen mot de reisende gjengene.

- Da kan vi også jobbe mot bakmennene. De sitter gjerne i sitt eget hjemland, sier Roll Matthiesen.

 LEDER GRENSELØS-PROSJEKTET  : Kjell Johan Abrahamsen leder samarbeidsprosjektet mot den mobile vinningskriminaliteten. - Dette er massiv og profesjonell krim som rammer folk flest, sier han. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LEDER GRENSELØS-PROSJEKTET : Kjell Johan Abrahamsen leder samarbeidsprosjektet mot den mobile vinningskriminaliteten. - Dette er massiv og profesjonell krim som rammer folk flest, sier han. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer