- BARN IKKE SPART: En ny rapport fra Human Right Watch viser at også barn blir utsatt for tortur av de syriske sikkerhetsstyrkene. Her får barn utdelt brød i Homs-provinsen.Foto: AP Photo
- BARN IKKE SPART: En ny rapport fra Human Right Watch viser at også barn blir utsatt for tortur av de syriske sikkerhetsstyrkene. Her får barn utdelt brød i Homs-provinsen.Foto: AP PhotoVis mer

- De slo meg, ga meg støt og trakk ut tåneglen min

«Hossam» (13) ble arrestert og torturert av de syriske sikkerhetstyrkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny rapport fra Human Rights Watch avslører at den syriske hæren og sikkerhetsstrykene torturerer og dreper barn og ungdommer helt ned i 13-årsalderen.

En av de 100 barna organisasjonen har snakket med er 13 år gamle «Hossam». Sammen med et annet familiemedlem på samme alder ble han arrestert og torturet av sikkerhetsstyrker omtrent 45 minutter med bil fra Tal Kalakh. Marerittet varte i tre dager, og «Hossam» forteller at soldatene med jevne mellomrom kom inn på cella for å banke dem opp.

- De avhørte meg alene og spurte meg hvem min gud var. Jeg svarte Allah, deretter ga de meg elektriske støt i magen. Jeg mistet bevisstheten. Da de avhørte meg den andre gangen slo de meg og ga meg støt igjen. Den tredje gangen hadde de med seg en tang og dro ut tåneglen min.

Hossam og familien har nå flyktet fra Syria til Libanon.

- Barn blir ikke spart. Syriske sikkerhetsstyrker har drept, arrestert og torturet barn i deres hjem, på skolene og i gatene. I flere tilfeller har sikkerhetssyrkene gått etter barn på samme måte som de har gått etter voksne, sier Lois Whitman i Human Rights Watch i rapporten.

Celler uten lys og vindu Rapporten avslører også at regjeringen har arrestert barn fra skoler og brukt skoler som militærbaser, fangeleire og kaserner.

Flere av de 100 barna som Human Rights Watch har vært i kontakt med forteller om grusomme opplevelser.

Fire av barna forteller at de ble holdt fanget alene i små celler uten lys eller vinduer i flere dager.

- De satte meg i en enecelle på omtrent en meter ganger en meter. Jeg fikk bind for øynene og det var ikke noe lys. Jeg kunne ikke skille natt fra dag. Hver natt hørte jeg skrikene fra menn og kvinner som ble torturert. Hver dag kom det nye busser med mennesker, forteller 16 år gamle «Ahmed», som tilbrakte 10 dager i fangenskap.

- Brutt nye barrierer John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge, tror regimet bevisst ønsker å skape frykt i håp om å stanse opprøret.

- Torturen har to funksjoner. Den brukes til å få informasjon eller knekke ånden til offeret, men den har også en viktig signalfunksjon ovenfor samfunnet. Torturen viser hvor langt regimet er villig til å gå for å stanse opprøret, sier han.

- FLERE FUNKSJONER: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge mener det syriske regimet bevisst ønsker å skremme folk.
Alvorlig portrett.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
- FLERE FUNKSJONER: John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge mener det syriske regimet bevisst ønsker å skremme folk. Alvorlig portrett. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Også Amnesty International ga i fjor ut en rapport som avslørte at barn ned i 13-årsalderen har blitt torturert og dødd av skadene etter tortur i Syria. Egenæs forteller at regimet i Syria har brukt tortur lenge før opprøret startet i januar i fjor, men at omfanget har eskalert veldig det siste året.

- Det er ingen tvil om at en ekstra barriere er brutt når sikkerhetsstyrkene går løs på folk med elektroder, eller bestemmer seg for å arrestere alle gutter over 14 år i en hel landsby. Dette har blant annet skjedd i områdene rundt Homs, forteller Egenæs.

Torturert i flere timer En 16-åring fra Tal Kalakh, som er intervjuet i Human Rights Watch sin rapport, ble etter å ha deltatt i en demonstrasjon arrestert og holdt i fangenskap i åtte måneder. «Ala'a» forteller at han fikk håndjern på seg og deretter ble hengt opp etter hendene i en liten celle.

- De lot meg henge der i omtrent sju timer, med en og en halv til to centimeter ned til gulvet. Jeg måtte stå på tå. Mens jeg hang der slo de meg med kabler og ga med elektrisk støt i to timer. De kastet vann på bakken og helte vann på meg ovenifra. Deretter la de til en elektrisk strøm og jeg følte støtet. Jeg trodde jeg skulle dø. De gjorde dette tre ganger. Da sa jeg: «jeg vil tilstå hva som helst, alt dere vil.»

Utenriksdepartementet har nå bedt alle nordmenn i Syria foralte landet.

De første demonstrasjonene i Syria startet 26. januar 2011 og eskalerte til et opprør 15. mars. Siden da har det vært kontinuerlige demonstrasjoner og sultestreiker i landet. Demonstrantene krever president Basher al- Assads avgang, men har så langt blitt møtt med hard motstand fra regimet.

BER FOLK FORLATE LANDET: Utenriksdepartementet ber nordmenn i Syria forlate landet. Her er Syrias president Bashar al-Assad i presidentpalasset.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BER FOLK FORLATE LANDET: Utenriksdepartementet ber nordmenn i Syria forlate landet. Her er Syrias president Bashar al-Assad i presidentpalasset. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer